Koenigsegg Regera rekordbil

Nye rekorder:

Regera regjerer fremdeles

Det tok nøyaktig en måneds tid, så hadde ikke Rimac lenger rekorden på null-til-firehundre-til-null. Den var tilbake hos disse kule svenskene som satte ny rekord med en 10 år gammel konstruksjon.

Det er egentlig ganske kleint å skryte av «hva var det jeg sa», når det jeg sa var så opplagt og selvsagt.

Det er en uke siden vi fortalte om kroatiske Rimac som hadde satt en rekke fartsrekorder for produksjonsbiler. Blant annet det som hadde vært Det Blå Bånd dersom vi hadde snakket om Atlanterhavsdampere: nemlig null til 400 km/t til null.

Gammel kjenning

Koenigsegg hadde den gamle rekorden, satt med en Regera for fire år siden. Utviklingen av denne bilen startet for ti år siden, og den har en unik drivlinje med en turbo V8 uten transmisjon slik du forestiller deg en transmisjon.

Derimot genererer forbrenningsmotoren strøm til tre elmotorer i bilen, men når det virkelig kommer til skarpen blir momentet overført fra forbrenningsmotoren direkte til bakhjulene via en momentomformer på størrelse med de du finner i anleggsmaskiner.

Den gamle svenske rekorden var på 33,29 og stammet fra 2019. Så kom altså Rimac som nå har begynt å levere kundebiler og lånte en imponerende testinstallasjon som disponeres av VW-Gruppen (Rimac eier jo store deler av Porsche nå).

Da de var ferdig med en serie mindre rekorder, slo de til med den fra null til 400 og tilbake og etablerte den nye rekorden på 31,49.

Comeback

Det var da jeg slo til med den fantastisk innsiktsfulle og inspirerte spådommene: «Jeg kan ikke tenke meg annet enn at Christian von Koenigsegg for lengst har begynt å legge planer for hvordan den rekorden kan hentes tilbake igjen».

Det hadde han – og gjorde – på enkleste vis. «Børst spindelveven av den gamle sliteren, lån en flyplass og kjør på».

Han senket rekorden med nye 2,5 sekunder – til 28,81 sekunder – nesten fem sekunder bedre enn forrige gang Regera hadde kjørt.

Hvorfor den samme bilen var så mye raskere nå, fire år senere, forklarte de med «nye Michelin Cup 2 dekk og mindre friksjon i banen».

Fortsatt Kongen

Hvorfor bruke en gamme bil som ikke engang blir produsert lenger?

– Fordi den kan. Regera er fremdeles kongen blant superbiler i et stadig mer befolket superbil-segment. Det er noe vi ønsket å feire med en ny rekord, var det greie svaret.

For ordens skyld – null til 400 under denne øvelsen gikk på 20,68 sekunder. Rimac brukte 21,31.

Det betyr at Koenigsegg var bedre i bremseavdelingen også – fra 400 til null trengte den 8,13 sek, Rimac: 10,18.

Jeg er ikke sikker på at går like kort tid før Rimac har hentet den nye rekorden tilbake igjen.

Koenigsegg Regera rekordbil
Koenigsegg Regera rekordbil
Koenigsegg Regera rekordbil
Powered by Labrador CMS