Lightyear 0
Lightyear 0
Lightyear 0
Lightyear 0
Lightyear 0
Lightyear 0
Lightyear 0
Lightyear 0
Lightyear 0
Lightyear 0
Lightyear 0
Lightyear 0
Lightyear 0
Lightyear 0
Lightyear 0 i produksjon hos Valmet
Lightyear 0 i produksjon hos Valmet

Himmelsk rekkeviddeforlenger

Det nyeste i retning av solarbil som har dumpet ned i innboksen er denne – Lightyear 0 med bakgrunn i den tekniske høyskolen i Eindhoven. De sier produksjonen starter i november. De sier også at prisen blir 250.000 euro.

Publisert

Den ser i hvert fall grei ut. Designet av Granstudio i Torino med en luftmotstandskoeffisient på under 0,2.

Det som virkelig synes, er en udramatisk fastback som strekker seg mer enn fem meter bakover. Uvanlig stor bakkeklaring også: 190 mm – man skal virkelig kunne nyte naturen i den.

Og håpe på sol – det er nemlig det som er poenget.

Bilen er dekket av fem kvadratmeter solceller som under ideelle forhold skulle kunne gi 11.000 kjørte kilometer per år.

Mer realistisk er kanskje slik som Lightyear blir beskrevet av de som skal bygge den:

– Du har en rekkevidde på 625 km på det 60 kWt store batteriet, men i tillegg, med sol som i Amsterdam, vil du kunne legge til 70 km hver dag.

Det betyr altså at med en 35 km lang tur til jobben og ikke annen kjøring, kan du gjøre unna den plikten uten å lade, og helt gratis.

Bilen har vært under utvikling i seks år. Nå er den altså klar – har fått det endelige navnet Lightyear 0 og skal bygges i 946 (hvorfor i all verden?) eksemplarer.

Hva som ikke trenger noen forklaring er hvorfor den skal bygges hos Valmet i Finland, side om side med Valmets siste prestisje-kontrakt for Mercedes-AMG GT 4-dør Coupé. Valmet kan nemlig sånt.

Men i kulissene venter allerede Lightyear 02. Den skal bli mindre enn dagens femseter og adskillig billigere. 30.000 euro er det snakk om. Men om det blir Valmet, om det er ex-Pininfarina Lowie Vermeersch og hans Granstudio-folk som har designet den også, eller hvordan spesifikasjonene ser ut, er det foreløpig ikke sagt noe om.

Powered by Labrador CMS