Smått og flott

Smått og flott

Smått og flott

Smått og flott

Smått og flott

Smått og flott

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Smått og flott

Begge er små og bygges i Frankrike. Men der slutter også likheten mellom Citroëns nye C3 med kamera bak speilet og klassebestselgeren Toyota Yaris med hybridteknologi under panseret. Bli med på vår reise og se hvordan den ender.

Publisert Sist oppdatert

Først publisert i Bil 4 - 2017.

Det var årets glatteste dag sørover fra Drammen. Ikke mer enn fem minutter etter at jeg trykket inn startknappen på testens hybride Toyota Yaris, forsøker en SUV uten feste å torpedere meg. Nye fem minutter senere gjør den lokale bussen et liknende forsøk. Begge ender i grøfta i hver sin gate uten å treffe Yarisen.

Der og da aner jeg ikke at 20 minutter senere skal jeg på E18 klare å vri meg ut av en kjedekollisjon med 14 innblandede kjøretøyer uten å bli truffet.

Naturligvis bør dette skrives på kontoen for mer flaks enn det er lov å ha på samme dag, eller …

Strammere chassis
For bilens stramme chassis og forholdsvis presise styring ga meg hele tiden såpass god veifølelse at jeg aldri helt mistet kontrollen der mange andre – muligens også på grunn av for dårlige dekk – ga opp og parkerte i grøfta, i autovernet eller i bilen foran.

Første generasjon av Yaris var skummel på vinterføre. Det vet jeg alt om, fordi jeg hadde den som firmabil fra år 2000. Generasjon to var mye tryggere om vinteren, og nåværende Yaris lansert i 2012 er enda bedre. Så jeg velger å gi litt av æren til bilen.

Kamera bak speilet
Egentlig burde jeg startet med Citroën C3, fordi den har kamera gjemt bak speilet. ConnectedCAm heter løsningen (koster 3900 kroner ekstra). Dette kameraet filmer kontinuerlig i loop, og om det skulle smelle, lagres automatisk de 30 siste sekundene før det smeller, og de 60 første etter. Kjekt å ha i oppgjørets time. Dette kommer vi helt sikkert til å se mye mer av inntil kamera blir standard slik det er i telefoner, nettbrett og datamaskiner.

Kameraet i C3 kan også aktiveres manuelt. Ved å trykke inn en knapp i kameraholderen foran speilet tas enkeltbilder, og holdes den inne noen sekunder starter filmingen. Upraktisk at knappen ikke er på rattet. Via en app lastes film/bilder i HD-format over på eksempelvis telefonen.

Fiks vinduspusser
Men tilbake til kameraløse Yaris. For der jeg kjører i grisevær med slaps og salt går først og fremst takken til utvikleren av vinduspusseren – det er kun en, men såpass avansert at en skulle tro Mercedes sto bak utviklingen – og spylerdysen som er festet til vinduspusserarmen på en slik måte at passe væskemengde alltid doseres rett på pusserbladet. Fikst.

Jeg har mer enn en gang gitt uttrykk for hvor trist jeg synes storebror Auris er innvendig. Det sier jeg ikke om Yaris. Selv om den ikke akkurat setter meg i karnevalstemning, er instrumentene store, kvalitetsfølelsen grei. Dessuten ligger varmeapparatfunksjonene heldigvis utenfor den berøringsfølsomme skjermen.

Like fullt lurer både kollega Odd Erik og jeg på hvordan japanere sitter og kjører, for vi når knapt fram til rattet selv når det er trukket helt tilbake. Kjære Toyota, kan dere på neste Yaris og andre Toyota-modeller gi litt mer uttrekk på rattet?

OBS!
Prisene i testen var gyldige da bladet ble produsert. Du finner alltid oppdaterte priser i vår nybildatabase.

LES VIDERE:

- Del 2

- Vårt valg

- Testdata og poeng

Powered by Labrador CMS