Chrysler PT Cruiser - Mini Cooper - Volkswagen New Beetle

Når du ser New Beetle, Mini eller PT Cruiser er du ikke i tvil om hvor de har fått genene fra. Moderne teknikk og linjeføring til tross, dette er biler som vekker minner og fører tankene til den originale Bobla, Mini og 40-tallets amerikanere.

Publisert Sist oppdatert

Først publisert i BIL 12 - 2001.

Bildesignerne snakker stadig om 50- og 60-tallets biler som inspirasjonsskilder. Men for et utrenet øye kan det være vanskelig å oppdage sammenhengen mellom en Volvo Amazon og en S60, eller likheten mellom en Thunderbird 1955 og en fra 2001. Ofte er det nok med et stikkord, så ser en straks at her er klare likhetstrekk. Andre ganger nikker en høflig og anerkjennende, mens en iherdig pusser brillene for på nytt å prøve å fange de riktige designelementene.

Våre tre testbiler spiller alle på nostalgiske strenger. New Beetle er den som har størst likhetstrekk med opphavet – den gamle Bobla med hekkmotor. Men det spørs om ikke de som er på jakt etter Boble følelsen blir skuffet. New Beetle er teknisk sett så langt fra Bobla som overhodet mulig, og det kan være en av grunnene til at den slett ikke har slått an slik Volkswagen hadde håpet.

PT Cruiser har ingen bestemt modell som forbilde. Men stilen er typisk og skulle en lage en femseters hotrod, skulle det vel mye til om en kom opp med en design som var mer passende enn PT Cruisers. Når de nostalgiske karosserilinjene kombineres med moderne teknikk, kan det bli innertier, og selv om PT Cruiser ikke har blitt den suksessen her hjemme, er den svært så etterspurt “over there”.

Mini er langt fra originalen både i design, teknikk og størrelse. Ser vi på målene er den slett ingen minibil, den er faktisk svært så rommelig, i hvert fall så lenge du oppholder deg i forsetene. Baksetene er trange, men bagasjerommet passer til beskrivelsen minimal. Likevel er Mini den bilen som ligger nærmest sitt opphav når det gjelder kjøreopplevelse.

Mens Mini kunne vært en etterfølger til den originale Minien, er Beetle langt fra en naturlig etterfølger til Bobla. Volkswagen valgte nemlig Golf til den oppgaven. Chrysler satset på Voyager som sin transportløsning for massene, og det var først da retrobølgen slo til at de lot designerne få uttrykke seg fritt og PT Cruiser ble unnfanget.

- Mini Cooper
- VW New Beetle
- Chrysler PT Cruiser
- Priser og tekniske data

Powered by Labrador CMS