Radar i lyktene

Magneti Marelli er på plass i Las Vegas. Ikke med en selvkjørende bil riktignok, men med noe såpass smart som lykter med integrert radar og lidar. "Smarte hjørner" kaller de opplegget.

Publisert Sist oppdatert

Magneti Marelli er ikke helt ukjent med moderne bil-elektronikk. De er ikke helt ukjent med Consumer Electronics Show (CES) heller.

Dette er fjerde gang de er på plass, og denne gangen har de med seg noe som sikkert vil bli oppfattet som en god idé.

Vi har jo sett bilder av Googles selvkjørende biler med et fyrtårn på taket som inneholder de sensorer som skal til for at bilen kan «se» seg rundt.

Og på mange andre selvkjørende biler er det helt åpenbart at radar og lidar og andre sensorer er blitt plassert der det er plass, uten at det verken behøver være praktisk eller pent.

Det går selvfølgelig an på biler som bare brukes til testing. Men som de italienske estetikere de er har MM funnet ut at det går jo an å gjøre det litt lekrere.

Derfor har de pakket alle de nødvendige følere inn i hvert hjørne på bilen, bygget inn i for- og baklykter. De har egen teknologi i huset nå, etter at de har kjøpt seg inn i et lidar-selskap, LeddarTech, og dermed har de kommet frem til dagens løsning.

Dermed kan belysning, signallys, radar, lidar og kameraer kombineres i en kompakt enhet som designerne har full skaper-kontroll over.

Magneti Marelli sier også at man kan bygge inne kommunikasjon i disse enhetene, de som sørger for kontakt med hva som helst, V2X som det kalles. Systemet som amerikanske myndigheter sier kan eliminere 80 % av alle trafikkulykker

Ikke rart de er døpt Smart Corners – navnet er allerede blitt et registrert varemerke.

Vi kan vel også regne med at de første bilene som vil bruke dette i praksis vil komme fra Chrysler-Fiat familien.

Der har det lenge vært snakk om å selge unna Magneti Marelli, men ikke lenger unna enn at man beholder den samme forbindelsen som det er mellom gruppen og «selvstendige» Ferrari i dag.

Powered by Labrador CMS