London-taxi får norsk importør

En av landets eldste bilimportører og London EV Company har signert avtale om salg av elektrifiserte taxier i Norge.

Publisert

Autoindustri AS, som eies av Subaru-importør Nils Petter Gill, skal importere elektrifiserte taxier fra London EV Company (LEVC).

Etter planen vil leveranse av modellen TX5, som er en ladbar hybrid med 130 km elektrisk rekkevidde (WLTP), starte allerede i 1. kvartal neste år.

Den offisielle lanseringen fant sted på bilutstillingen i Frankfurt i september, og TX5 bygges av Geely, moderselskapet til Volvo.

Les også: London Taxi på Lillehammer

– Dette er et spennende skritt for Autoindustri, og en glimrende mulighet til å introdusere et nytt elektrisk bilmerke til Norge, sier adm. direktør Jan Kåre Holmedal i Autoindustri.

– Vi gleder oss til å samarbeide med LEVC og etablere denne virksomheten som Norges urbane kommersielle kjøretøyleverandør.

Utslippsfrie innen fem år
Oslo kommune har vedtatt at alle byens taxier innen 2022 år skal være utslippsfrie. Det er i dag få bilmodeller som er egnet for taxibruk.

Med såkalt geofencing (se forklaring under) ser Autoindustri store muligheter for TX5 i dette markedet.

Les også: Hemmelig på Holmenkollen

– Nå handler det om å få politikerne til å forstå og se mulighetene i dette konseptet, sier Holmedal.

Lang bilhistorie
– LEVC har valgt Autoindustri på grunn av deres solide historie som bilimportør, også for engelske bilmerker, sier adm. direktør Chris Gubbey i LEVC.

– Vi ser store muligheter for denne virksomheten i Norge og vi gleder oss til å jobbe med Autoindustri for å realisere disse, sier han.

Om TX5
TX5 har en Volvo-utviklet tre-sylindret 1,5-liters bensinmotor som lader batteriet ved behov (rekkeviddeforlenger). Bilen drives av elektromotoren. Batterikapasiteten er 31 kWt, og kan hurtiglades med inntil 50 kW effekt. TX5 er bakhjulsdrevet.

Fordi bilen bygges av Volvo-eier Geely er interiørdetaljer som ratt, instrumenter og multimedieskjerm hentet fra samlebåndet til Volvo-modellene. Blant annet kan skjermen integreres med digitale drosjeapper, slik at kundene kan bestille reise rett fra telefonen.

Om geofencing
TX5 er klargjort for geofencing. Med denne teknologien kan bilens drift styres innenfor et definert geografisk område, for eksempel en by med definerte nullutslippssoner. Hver gang bilen krysser den "digitale grensen" inn i et slikt område, tvinges den til å kjøre med ren elektrisk drift.

Denne grensen kan byene definere selv, for eksempel ved at all kjøring innenfor Ring 3 i Oslo skal være utslippsfri, mens turer til Gardermoen kan kjøres på bensin og strøm i tandem.

Geofencing blir et viktig innsalgspunkt mot lokale myndigheter for LEVC ettersom den er en ladbar hybridbil og ikke en ren elektrisk bil.

Powered by Labrador CMS