Møte med Melkus - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
Møte med Melkus
Jeg var i Dresden og ble introdusert for den nye Corsa. På vei ut av byen passerte vi en forhandler (av et annet bilmerke). På veggen sto det Melkus. Gjett om det ble bråstopp.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2019).

Twitter RSS
bsgif

Melkus var noe mytisk i 60- og 70-årene. Mot alle odds fantes det en utrolig fyr i tjukkeste Øst-Tyskland som bygde racer- og sportsbiler. Forholdsvis primitive, riktignok – det var vanskeligheter med å skaffe alle typer materialer i DDR den gangen – men de gikk som skolda katter og hadde en utrolig lyd. 

Basis var noe så enkelt som Wartburg, en modifisert ramme og blodtrimming av den greie 1000 ccm, tresylindrede totakteren kunne få den opp i 100 hester. Faktisk så hørte jeg en av disse bilene, i Formel Junior-utgave en eneste gang, i Bro. 

Og sportsvognen, RS 1000 med måkevingedører så jeg en gang på en Leipzig-utstilling. Men jeg har alltid hatt en stor plass åpen for denne underdog’enes underdog.

Og jeg var jo ikke en gang sikker på at dette var det. Men tvilen forsvant så snart jeg åpnet døren inn i det hypermoderne salgslokalet. Pokaler langs alle veggene, og ved deledisken var det jommen også T-skjorter og caps og andre accessoirer med bilde av RS 1000.

Det viser seg at en av gamle Heinz Melkus’ (han døde for to år siden) sønn, Peter og hans sønn Sepp, oppdaget at det fremdeles var stor interesse for de gamle sportsbilene. Av de 101 som ble bygget mellom 1969 og 1979, finnes det fremdeles noenogåtti.

Og det begynte å bli stor etterspørsel etter deler. Såpass stor at Melkusene fant ut at de kunne like gjerne lage deler nok til en liten serie replicaer. 

Så nå fullfører de en serie på 10 RS 1000, lik originalen til minste detalj, man kan til og med få motoren racertrimmet på 100 hester hvis de standard 75 ikke er nok. (Spør du meg, så holder det med en vekt under 700 kg og på ganske skinny 70 profil 13-tommere).

Ved hjelp av den tekniske høyskolen i Dresden fikk de digitalisert karosseriet, slik at replicaene er helt nøyaktig lik de gamle, og man har til og med funnet noen av de gamle 5-trinns König-kassene. Mange nok både til disse ti bilene og til et solid reservedelslager.

Men når de siste 4 blir levert ut en gang neste år, akter ikke Peter og Sepp å stanse med det. De planlegger nå en serie med RS 2000. Samme karosseri og med motoren sentralt plassert, men en smule mer moderne mekanikk.

Vær sikker på at nå som jeg har gjenoppdaget Melkus, skal jeg følge nøye med på den nye også.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: