Klart for andre NM-runde

Lørdag kjøres årets andre NM-runde i rally, og i det NRK-sendte Mountain Rally på Gol stiller Mads Østberg i en Citroën DS3 WRC til start.

Publisert Sist oppdatert

Mads Østberg, som forrige helg kjørte inn til 4. plass i Rally Monte Carlo for Citroën, bruker NM-runden som test foran den svensk/norske VM-runden i begynnelsen av februar.

Fra Frankrike kommer Citroën-teamet med bil og servicemannskap til Gol for å gi Østberg best mulig opplading til neste VM-runde. Det sukrer selvfølgelig NM-runden der nærmere 90 førere stiller til start.

Deltagerne ruller av startrampa foran Pers Hotel på Gol lørdag morgen, og forholdene ligger til rette for en meget bra NM-løp på ekte norsk vinterføre. Det er både harde veier og skikkelige brøytekanter som møter deltagerne. Totalt skal det kjøres seks fartsetapper i løpet.

I år skal det kåres seks norgesmestre i rally. Det er to klasser for internasjonale biler med firehjulsdrift. Som i fjor er det klasse for internasjonale biler med tohjulsdrift og med motorer inntil 2000 ccm. I tillegg er det NM-klasse for nasjonale biler med tohjulsdrift og nasjonale biler med firehjulsdrift. Siste NM-klasse er for kartlesere.

Det er sju NM-runder i årets sesong. Tre på vinterføre og fire på barmark. NM-finalen er Rally Telemark 4. oktober.

Mads Østberg og hans svenske kartleser Jonas Andersson kjører en WRC-bil og teller dermed ikke med i norgesmesterskapet. Østberg vant Mountain Rally i 2007 og 2008 og endte på andreplass i 2012. Det er ikke tvil om at han er favoritt til totalseieren også på lørdag.

Tøffest konkurranse vil han nok få fra en annen førere som tester seg foran neste VM-runde - svenske Pontus Tidemand med norske Ola Fløene i kartleserstolen stiller nemlig i en Ford Fiesta WRC.

Tidemand er svenskenes håp i VM på hjemmebane, mens Ola Fløene vant Mountain Rally sammen med Andreas Mikkelsen sist det ble kjørt for to år siden. I fjor vant Tidemand og Fløene Junior-VM i rally.

NM-kampen
I den nye NM-klassen for firehjulsdrevne trimmede biler var det Frank Tore Larsen (bildet) fra NMK Modum & Sigdal som åpnet best med seier i Sigdals Rally. Sammen med kartleser Torstein Eriksen vant han NM-åpningen i sin Ford Fiesta R5.

På andreplass i NM-sammendraget ligger Pål Try fra Kristiansand Automobil Klubb. Også han kjører en Fiesta R5 sammen med kartleser Lars W. Andersen. Tredjeplass i NM-klassen tilhører en tredje Fiesta R5-fører, Svein Frustøl, også han fra KAK.

I NM-klassen for firehjulsdrevne utrimmede biler (gruppe N) er det veteranen Trond Sveinsvoll fra KNA Stavanger som topper i NM-sammendraget etter Sigdalsrally. Sammen med kartleser Otto Øvestad vant han klassen i NM-åpningen med sin Subaru Impreza Sti.

Den som ligger nærmest er unge Petter Kristiansen fra NMK Sør Gudbrandsdal som debuterte i denne klassen i åpningsrunden med en Subaru. Han har med seg Ole Kristian Brennum som kartleser.

På tredjeplass følger Erik Offerdal fra KNA Varna med sin Subaru, sammen med kartleser Lena Lysen.

Fjorårs-mester i denne klassen, Anders Grøndal fra NAF Motorsport Asker & Bærum, var uheldig i første runde og ligger på en 5. plass etter tekniske problemer. Han har Roger Eilertsen som kartleser i årets sesong. De skal også kjøre den svensk/norske VM-runden i februar.

Tohjuldrift
I klassen for tohjulsdrevne biler internasjonale klasser med motorer inntil 2000 ccm var det Steve Røkland fra NMK Gardermoen som åpnet best i år. Med sin Ford Fiesta R2 vant han NM-åpningen sammen med kartleser Veronica Engan.

Røkland var mester i denne klassen i 2011, mens han tok sølv i 2012 og 4. plass i fjor.

Thor Gunnar Hagen fra NMK Modum & Sigdal ligger på andreplass. Han kjører også en Fiesta R2 sammen med kartleser Morten Ødenes.

På tredjeplass ligger Sindre Furuseth fra NMK Gardermoen med sin Fiesta ST. Han er kun ett poeng fra Hagen, og har Kristian Hvambsahl Eriksen som kartleser.

Blant kartleserne er det bare én klasse, og dermed mange med samme poengsum når kun en NM-runde er unnagjort. Arne-Ingar Stulen, Otto Øvestad, Ove Johnny Andersen og Veronica Engan står alle med maksimale 30 poeng foran lørdagens Mountain Rally.

Mountain Rally har start, base og innkomst ved Pers Hotell på Gol. Løpet inneholder seks fartsetapper med en samlet lengde på 81,59 kilometer.

Løpets serviceplass er på Gol Camping. Selve målgangen er ved Pers Hotell i Gol sentrum. Det er live rallyradio under hele løpet som kan høres på frekvensen til Rally Hallingdal, eller på nett www.radiomotor.no.

NRK1 sender opptak fra løpet søndag kl. 18.00.