Elbileiere slurver med dekkskift - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
Elbileiere slurver med dekkskift
En sjekk av 1200 biler viste i fjor sommer viste at elbileiere er mindre påpasselige med dekkskift enn andre.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif

Undersøkelsen viste at nesten dobbelt så mange elbilister kjørte med vinterdekk på sommeren sammenlignet med de som kjører tradisjonelle biler.

Opptellingen ble gjort i garasjehusene til Sandvika, Strømmen og Storo storsenter i juli, og viste tydelige tegn på at førerne av mindre elbiler (ikke medregnet Tesla) ikke prioriterer å skifte dekk i like stor grad som eierne av andre biler.

Ti prosent av bilene med forbrenningsmotor hadde vinterdekk, mens hele 18 prosent av elbilene brukte dekk som ikke egner seg på sommerføre.

Lengre bremsestrekning
Å kjøre med vinterdekk på sommerføre kan i verste fall få katastrofale følger. En bremsetest fra 100 km/t gjennomført av dekkprodusenten Continental viser at når bilen med sommerdekk står stille, har bilen med vinterdekk fortsatt en fart på hele 59 km/t.

- Vinterdekk er ikke laget for sommertemperaturer. Piggfrie vinterdekk på sommeren har en lengre bremselengde enn sommerdekk, og også kjøreegenskaper og presisjon svekkes betydelig, sier Dr. Andreas Topp, sjef for vinterdekkutvikling i Continental.

I tillegg til at bremselengden øker dramatisk med vinterdekk, er også sidegrepet betydelig redusert. Det betyr at en unnamanøver som ville vært uproblematisk med sommerdekk, kan være umulig med vinterdekk på sommerføre.

- Å kjøre med vinterdekk på våt og varm sommervei kan sammenlignes med å kjøre på islagte veier med sommerdekk. Det kan til og med være enda skumelere, fordi folk ikke er klar over hvor farlig det er, sier produktsjef i Dekkmann, Torleiv Haukenes.

Økt energiforbruk
Det er ikke bare sikkerheten som blir dårligere når man bruker vinterdekk på sommerføre. Den myke gummiblandingen i dekkene er tilpasset kaldt vær, og vil derfor gi en vesentlig høyere rullemotstand på sommeren enn det man får med sommerdekk.

I en elbil er dette spesielt kritisk på grunn av den relativt korte rekkevidden sammenlignet med en tradisjonelt motorisert bil.

- Rullemotstanden er opp mot 15 prosent høyere med vinterdekk, og dermed blir også rekkevidden kortere. Generelt sett kan man si at rekkevidden reduseres med fem prosent, sier Haukenes.

Kortere rekkevidde
For en typisk elbil med rekkevidde på i underkant av 20 mil, vil rundt 10 kilometer forsvinne på grunn av økt rullemotstand.

Det er heller ikke bare energiforbruket som øker drastisk hvis du kjører med vinterdekk på sommerføre. Dekkene vil også slites vesentlig raskere enn et sett med sommerdekk.

- Den myke gummiblandingen er ikke laget for høye temperaturer, og dekkene vil slites mye fortere på sommerføre. Et sett med vinterdekk kan rett og slett bli ødelagt allerede etter én sommersesong, forteller produktsjefen.

Det er med andre ord både økonomiske og sikkerhetsmessige grunner til å sørge for at bilen er riktig skodd gjennom sommersesongen.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: