A/F Smørekoppen - Troll 7
A/F Smørekoppen - Troll 7
A/F Smørekoppen - Troll 7
A/F Smørekoppen - Troll 7
A/F Smørekoppen - Troll 7
A/F Smørekoppen - Troll 7
A/F Smørekoppen - Troll 7

Gjenfødt Troll i munter tradisjon

Studentene i Trondheim bygget ikke bare Formel Student racerbiler, og Eco Maraton økonomifenomener (se siste BIL). Noen morer seg også, for eksempel ved å gjenskape en Troll.

Publisert Sist oppdatert

I min tid, den gang jeg allikevel ikke ble student i Trondheim men ble sittende fast i Torino i stedet, var «smørekoppen» en visebok, utgitt av og for studentene på NTH.

Jeg husker fremdeles slutten på et refreng fra en dengangens revyviser, om en eller annen forfatter som lo så han døde av noen dumme greier – han var idømt dødsstraff – og så gikk refrenget på «Den dødsdømte som var en landskjent forfatter, fant bøddelen komisk og døde av latter. Moralen den sier seg sjæl, han blir’ke hengt han som ler seg i hjæl».

Akademisk Forening
I dag, har jeg oppdaget, er Smørekoppen en AF – en Akademisk Forening. Og, viser det seg, en Akademisk Forening med en skikkelig edge.

Dels er de bevaringsvennlige. De passer på Kromprinsen – en 1953-modell DeSoto Powermaster, og de drifter områdets mest ærverdige kollektivtilbud: D/L Bjørkelangen. Et damplokomotiv fra 1924 som opprinnelig gikk på Urskog-Hølandsbanen.

Dessuten vedlikeholder de Musikalsk Sangforening Swinghjulet der alle sangglade Smøregutter fremdeles avsynger Smørekoppen som nå er snart 80 år gammel.

Men de driver ikke bare studentikos preservering, disse medlemmene av AF Smørekoppen. De er også proaktive så det holder.

Fra statuttene leser vi: «Smørekoppen Engineering gir medlemmene – Smøregutter med en ingeniør i magen, som ikke kan vente på arbeidslivets utfordringer – en fantastisk mulighet for å få hands-on erfaring med planlegging, arbeid og problemløsing i grupper.

«Det viktigste for våre medlemmer er engasjement, og et ønske om å skape noe!

«Denne gruppen består av over gjennomsnittet engasjerte studenter med stor skapervilje.»

Det har gitt resultater:

I 1992 ble det gjennomført et prosjekt i samarbeid med Elopak AS, der man bygde om en bil til å gå på melkekartonger.

Så en dampdrevet motorsykkel – men det var så krevende at comiteen sovnet noen år.

Men i 2012 ble det liv i den igjen. Siden da har aktiviteten i Smørekoppen Engineering nådd nye høyder.

Prosjekt Luftputebåt, Askeladden 3000 ble i underkant av to år produsert på maskinstudentenes eget mekaniske verksted, FHV. (egentlig: Fader Herons Verksted).

Prosjekt Monowheel: I 2013 besluttet man å bygge en ett-hjuls motorsykkel, en såkalt "Monowheel". Det ble gjort.

Prosjekt Kapra: Høsten 2015 startet man det mest ambisiøse prosjekt så langt. Med god støtte fra NTNU og flere bedrifter, ble det laget tegninger, CAD-modell og skaffet sponsorer.

Prosjekt Kapra var et beltekjøretøy med elektrisk drift på alle fire beltene. Setet på kjøretøyet stabiliserer seg etter terrenget ved hjelp av en gyrosensor og seks lineær-aktuatorer.

Prinsippet som benyttes kalles en "stewartplatform". Våren 2016 startet produksjonen av KAPRA (geit på latin) på verkstedet. På badekarpadlingen (tradisjonsrik øvelse!) 2016 viste Smørekoppen Engineering frem det ferdige prosjektet.

Og så er vi fremme ved dagens tema.

Prosjekt Troll 7: Etter et meget vellykket prosjekt fortsatte flere av medlemmene fra prosjekt Kapra på et nytt, høsten 2016.

Studentgruppa, som var kjent for å bygge særegne og utradisjonelle kjøretøy, skulle nå bygge en versjon av den klassiske trollbilen. Prosjektet som startet opp høsten 2016 var under ledelse av Håvard Teigen, barnebarnet til den sjette trollbilens far, Harald Aspheim. (Se Trollhistorien her)

Det var dermed ikke tilfeldig at valget falt på å bygge nettopp en Trollbil da prosjektet skulle bestemmes. Prosjektet gikk ut på å bygge en kabrioletversjon av den velkjente norske bilen.

I samarbeid med universitetet og lokalt næringsliv, skaffet Smørekoppen Engineering finansiering og nødvendig støtte til å starte produksjon av karosseri og rammeverk. Det ble besluttet at Troll 7 skulle bygges opp på chassiset fra en VW boble fra 1967.

Nå er bilen klar, og den skal avdukes i ettermiddag kl. 18.00 foran hovedbygget på NTNU Gløshaugen.

Vær sikker på at dette strålende initiativet skal vi følge videre.

Powered by Labrador CMS