Black Friday innleder bulkehøytiden - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
Black Friday innleder bulkehøytiden
Det kan fort bli dyrt å utnytte Black Friday-tilbud. Dagen innleder nemlig en sesong med mange trafikkuhell.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif

– Den litt uheldige blandingen av masse folk på samme sted, til samme tid og med nøyaktig like høyt stressnivå i kroppen, er en bra oppskrift når bulkestatistikkene skal toppes, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If.

– Legg til litt kjipe vær- og føreforhold, og noen altoppslukende tanker om alle julegavene som ikke er handlet inn, og du har en sikker vinner, fortsetter han.

Tall fra Nordens største forsikringsselskap If viser nemlig at det er noen dager i året der vi bulker vesentlig mer enn gjennomsnittet. Trenden gjentar seg stort sett år etter år.

Merkedagene som rutinemessig tapetserer denne tvilsomme seierspallen, som «bulkeaften» den 22. desember, og dagen da årets første snøfall melder sin ankomst, har de siste årene fått sterk konkurranse av en amerikanisert kjøpefest norske forbrukere elsker å delta på: Black Friday.

– Faktisk har denne fredagen på få år tatt igjen 16. mai, og den har los på den tidligere så beryktede lille julaften, sier Handeland.

Over 30 prosent økning
Man kan mene hva man vil om Black Friday. Men det er liten tvil om at denne kjøpedagen, som ble til for at bedrifter i USA skulle snu røde tall om til svarte, har fått skikkelig fotfeste her til lands. Det synes på skadestatistikken til forsikringsselskapet If.

– Hos oss ser vi en økning på 31 prosent i forhold til på en normal hverdag. Men det er viktig å presisere at fredager er ukens «beste» bulkedag, så vi kan ikke legge skylda på Black Friday alene, poengterer Handeland.

Likevel viser tallene at Black Week, som kulminerer i denne fredagen, på mange måter er startskuddet for en sesong med mange stressrelaterte uhell. Dette henger selvsagt sammen med mer utfordrende vær- og føreforhold utover vinteren.

Enkel pedagogikk
Julestria blir ikke noe mindre stri av parkeringsskader og bulker. Ikke minst er det surt å måtte betale for en skade, eller en egenandel, i en tid der de fleste av oss har nok annet å bruke pengene våre på.

– Det er nok enkle virkemidler som hjelper. «Se først til høyre, så til venstre» går jo aldri ut på dato, men det er også utrolig viktig å legge vekk mobilen, og ikke minst kaste et blikk i blindsonen, sier Handeland.

– Det kanskje aller viktigste er å puste med magen og prøve å ta det litt med ro - selv om du har altfor mye ugjort som må fikses på kort tid. Et trafikkuhell gjør neppe den saken noe enklere, avslutter Andreas Bibow Handeland i If.

Dagene vi bulker mest - og minst:

16. mai

+ 28 %

17. mai

- 23 %

22. desember

+ 78 %

23. desember

+ 42 %

24. desember

- 20 %

25. desember

- 52 %

Black Friday

+ 31 %

Første snøfall

+ 51 %

* Statistikk fra forsikringsselskapet If. Viser prosentvis økning i forhold til på en gjennomsnittsdag.

* Norske bilister bulker i snitt 13 prosent mer på fredager enn på en gjennomsnittsdag.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: