Audi har i en tid gitt oss hint om sitt nye ansikt gjennom konseptbiler og stadige endringer på sin gamle, todelte grill. På nye A6 slår de til og viser oss hvordan fremtidige biler fra Ingolstad skal se ut. Vi var skeptiske til de første bildene, men etter å ha sett og kjørt nye A6 er all tvil feid til side: fronten er stilig. Det samme gjelder den myke hekken med lykter som bretter seg rundt hjørnene og en diskret, knapt synbar hekkspoiler plassert på koffertlokket. Takbuen er blitt enda rundere, uten at det går utover komforten i baksetet. Det er vanskelig å spå om fremtiden, men vi tipper nye A6 vil se like moderne ut mot slutten av sin levetid som den gjør i dag, tidløs som den er.
Nye A6 er blitt større enn sin forgjenger i alle retninger. Riktignok bare én centimeter i høyden, men lengde og bredde er strukket med henholdsvis 12 og 6 centimeter for å gi mer komfort for passasjerer. Et dypt bagasjerom på hele 546 liter er større enn på E-Klasse og 5-serie.
I interiøret er viktige instrumenter og betjeningsorganer vridd mot føreren. Ved hjelp av MMI – Audis sentralstyring med ratt mellom setene og skjerm sentralt på dashbordet – styrer du viktige betjeninger som klimaanlegg, lydanlegg, navigasjon med mer. Systemet er enkelt å bruke, men kan lett bli en distraherende faktor om innstillinger foretas i fart. Selv i rimeligste variant er nye A6 en velutstyrt bil som blant annet byr på sentrallås,elektriske vindusheiser, automatisk to-sone klimaanlegg, plassbesparende elektromekanisk parkeringsbrems og et tykt, lærtrukket ratt. Elektroniske hjelpemidler omfatter 8. generasjon ESP stabilitetsprogram med hydraulisk bremseassistent, ABS med EBD og EDL (elektronisk differensialsperre) samt lys- og regnsensor. Som hos forgjengeren tilbyr Audi en rikholdig utstyrsliste for at du kan skreddersy bilen til individuelle ønsker og behov.
På motorfronten er det meste nytt, og dessverre for prisbevisste nordmenn er den tidligere så populære 1,8T-motoren nå historie. Rimeligste bensinmotor blir en 2,4-liters V6 på 177hk mens de som ønsker diesel kan velge 2,0TDI med 140hk. Vær imidlertid oppmerksom på at disse to modellene kun leveres med drift på forhjulene. Det blir dermed et stort sprang i både hester og avgiftskroner for de som ønsker quattro-teknikk i sin nye A6. Her er alternativene to V6-motorer for henholdsvis bensin og diesel – 3,2 FSI på 255 hk og 3,0 TDI på 225 – eller toppmodellen 4,2 V8 som leveres med quattro og Tiptronic som standard. Da bikker imidlertid prislappen i Norge millionen. Audi har blitt kritisert for å ha motoren plassert langt framme, noe som kan gi understyring når brå kurver entres for raskt. Ingeniørene har forbedret dette i neste generasjon ved å trekke framakselen 80mm fremover, og oppnår dermed en bedre balanse mellom fram- og bakvogn. Nytt er også et system som automatisk sørger for å vaske bremseskivene slik at de holdes rene og tørre og gir raskere respons når pedalen tråkkes inn.
Annonse
Mange Audi-eiere vil falle for den nye modellen, men de som trenger stasjonsvogn må fortsatt smøre seg med tålmodighet, eller nøye seg med dagens modell. De første nye sedanene leveres til norske kunder denne måneden, mens Avantkunder må vente helt til neste vår. Det vil nok få en del av disse til å vurdere om de kan klare seg med en sedan i stedet.