IED Torino Alisea

Alisea hyller Horacio

Designstudenter med Pagani

Det tradisjonelle innslaget fra studenter på IED i Torino manglet på Genève-utstillingen i år. Men nå viser de hva de har jobbet med, en drøm de har konkretisert sammen med Horacio Pagani.

Publisert Sist oppdatert

Det var fast kost frem til pandemien at studentene fra Istituto Europeo di Design jobbet frem en fullskala designmodell – som regel basert på et konkret utgangspunkt.

Det kom mange vellykkede utstillingsbiler derfra, og det har kommet mange vellykkede designere derfra også.

Det var kanskje fordi årets Genève-utstilling var så komprimert at vi ikke møtte dem der? Nå har de i hvert fall vist frem årets arbeid hjemme i Torino der det skal stilles ut på det store bilmuseet i byen i ukene som kommer.

Hedrer Pagani

Denne gangen var det Horacia Pagani som skulle hedres, og som også jobbet tett med studentene som rådgiver og mentor.

Argentineren som etter noen år hos Lamborghini stormet inn på superbilmarkedet med sin Zonda for 25 år siden. Med debut – nettopp – på Genève-utstillingen.

Studentenes bil, som de har døpt Alisea, er basert på Paganis aller første og har selvfølgelig mange av elementene som gjør en Pagani til en Pagani. Fra den mest ekstreme cab forward posisjonen som er mulig, til de fire eksosrørene i kvadrat ut av hekken.

Men her er det først og fremst ellipsen som preger designen. Fra siden ser man ellipse-formen tydelig og det temaet er trukket helt inn i dashbordet.

Selve karosseriet er nydelig og rent, uten fjollete dekorasjoner. Og det er påfallende hvor få luftinntak man ser her – der er jo ellers ganske obligatoriske på moderne superbiler. På tross av at også her forteller spesifikasjonene om en AMG V12 motor. Den har som alltid et visst behov for frisk luft.

Tok oppgaven seriøst

I tillegg til Horacia selv har hans sjef for advanced design, Alberto Piccolo, vært tett involvert og sørget for at elevene fikk tilgang til alt verktøyet som finnes på et moderne designkontor. Hele prosessen har vært formet som om de hadde jobbet for en etablert bilprodusent.

Det endelige produktet måler 4522 x 2055 x 1070 millimeter – litt lenger og litt lavere enn originalen. Akselavstanden på 2794 mm er også noen centimeter mer enn Zonda.

Ellers er det lite man kan sammenlikne med, her er det ingen drivlinje og intet chassis, så det blir meningsløst å veie den. Men materialspesifikasjonene er eksotiske nok til at man kan tro på en vekt ned mot originalens 1100 kg.

Internasjonalt team

Skolen selv forteller om 284 studenter, hvorav 46 er utlendinger. Da virker Italia sterkt underrepresentert i dette prosjektet. Av de til sammen 24 Master-studentene som deltok, var bare fem fra Italia. Ellers fant vi Nederland, Russland, Spania, Australia, Ecuador, Slovakia, Taiwan, Mexico, Kina og India – mange fra India, åtte faktisk! – blant nasjonene som var representert.

Som vanlig var det den viktige småskogen av underleverandører – de som gjør at Torino fremdeles er et bildesign-mekka – som hadde hjulpet skolen med alt som skal til for å kunne avslutte med et 1:1, fullskala prosjekt.

IED Torino Alisea
IED Torino Alisea
IED Torino Alisea
IED Torino Alisea
IED Torino Alisea
IED Torino Alisea
IED Torino Alisea
IED Torino Alisea
IED Torino Alisea
IED Torino Alisea
IED Torino Alisea
Powered by Labrador CMS