TBCoach - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
TBCoach
Amerikanerne har alltid hatt en forkjærlighet for det grandiost pompøse. Ikke minst når det gjelder biler. De store luksuskarosseriene fra 20- og 30-årene gikk utenpå alt som kom fra Europa, og selv om spesialkarosseriene forsvant etter krigen kan vi vel ikke akkurat si at de amerikanske bilene fra 50- og 60-årene var spesielt tilbakeholdne.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif
Og så så vi at det dukket opp forsøk på coachbuilding igjen. Håndbygde biler, på forholdsvis beskjedent understell. Excalibur er et typisk eksempel, vi har noen av dem her hjemme også. Det finnes sikkert noen som besvimer av begeistring over deres eleganse og patina der den triller av gårde på fete 1999-dekk med fullstendig misforståtte proporsjoner.

Også blant amerikanske kitcars finner vi masse eksepler på produsenter som skal utflashe gamle flashy europeere. Spesielt er ting som skal likne på de store førkrigs Kompressorbilene til Mercedes populære.

Og vi må jo la en slik få lov til å være med under en av årets julekalender-luker. Men jeg har valgt en produsent som også har grunn til å be om nåde, fordi han lager en del hyggelige ting også. Thoroughbred Coach Builder Inc. heter dette Florida-selskapet, og siden de har holdt på i 25 år kan man regne med at produktene derfra er mer enn gjennomsnitts brukbare. De har i hvert fall en av bransjens beste bygge-manualer, i tillegg til en tjukk bok, leverer de også instruksjonene på VHS eller DVD.

Det er Mercedes-etterlikninger de konsentrerer seg om, men midt oppi dette snobberiet slappet de sympatisk av med en Praktfull Pick Up de kaller Classic ’36. På bildene ser den ut som en virkelig en, men den er bygget på et Ford Ranger chassis fra 90-årene med firer eller sekser og eventuelt firehjulsdrift. Det finnes tre forskjellige tilbehør-sett slik at den kan senkes foran og ellers customizeres etter hjertets lyst. Byggetiden er mellom 150 og 300 timer ”avhengig av hvor mange kopper kaffe du drikker.”

Ellers er det den forholdsvis grusomme K544 modellen, som skal likne på Mercedes K 540 men som i denne utgaven er utstyrt med fire seter. Den de har som de kaller Mercedes 540 K 1936 er kanskje litt mer akseptabel, men begge bruker Mustang-opphengning foran og bak, og det er ikke en sjangs i havet til at du kan få ting til å se riktig ut da. At det er en boblende amerikansk V-åtter under panseret er derimot ikke ting som sjenerer meg, her er det først og fremst det visuelle det går på, og uansett hva TBCoach sier, dette er ikke akkurat Art in Motion.

Jeg er heller ikke spesielt begeistret for enda en replica av 300 SL, selv om detaljer tyder på at dette er en av de best konstruerte etterlikningene. Det ser for eksempel ut til at disse måkevinge-dørene ikke kommer til å flagre i brisen, slik jeg har vært utsatt for på to andre byggesett. Derimot synes jeg det er morsomt at de har valgt en 300 SLR som modell for den åpne utgaven. Av originalen ble det bygget så få at ingen kan komme til å tro at dette er noe annet enn en etterlikning.

Som de andre bilene derfra leveres denne med et spesialbygget chassis som er klar til å ta imot opphengning og motor fra andre. Det er en rekke andre deler som kan hentes fra donor-biler, sideruter fra en MGB for eksempel, men fabrikken kan levere alt, og sågar bygge hele bilen for deg. Men da er kanskje litt av vitsen borte?

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: