Maserati Annet: Prøvekjørt: Maserati Levante - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img img img img
47 bilder i galleri
Prøvekjørt: Maserati Levante
Maserati har truffet godt på sitt første forsøk inn i SUV-verden. Levante er en SUV å drømme om.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet BilAutofil (1996-2022).

Twitter RSS
bsgif

Hva er dette?
Maserati Levante er det italienske merkets første steg inn i SUV-segmentet – et steg som ifølge merket selv er helt naturlig.

- Maserati er et GT-merke, og en SUV er en ypperlig «grand tourer», melder sjefen for Maserati UK, Peter Denton.

Og det er ingen småkar Maserati har tryllet frem her. Så vidt over fem meter lang, og dermed trygt plassert i Cayenne-land – uten at den visuelt oppleves som så stor.

Personlig synes jeg Maserati har klart å blande det «Maseratiske» med SUV-linjene veldig godt. Selv om bakenden ikke virker like elegant som fronten, er dette en SUV det ikke gjør vondt å se på (hei, der var Cayenne igjen, ja).

Motor og drivverk
Under panseret på vår testbil sitter en 3-liters V6-diesel, med 275 hestekrefter. Motoren bygges av VM Motori (som igjen eies av Fiat-gruppen), og gir bra skyv i den 2,2 tonn tunge bilen. Det er merkbar forskjell på gassresponsen i de forskjellige kjøremodiene, og selv i normal-modus blir den nesten litt for seig.

Med et trykk på sport-knappen får man derimot bedre respons i både motor og girkasse, uten at demperne stiver seg opp – dette blir min foretrukne kjøremodus. Et trykk til på sportknappen, så aktiverer sportsdemperne seg også.

Automatgir er standard på Levante, akkurat som Q4 firehjulsdrift, og det er ZF som leverer girkassa. De leverer til mange merker, men kalibreringen Maserati har gjort til Levante er upåklagelig. Rask og behagelig – jeg savner ikke noen dobbelt-clutch her, i hvert fall.

Blant spørsmålene jeg fikk før prøvekjøringen var det flere som lurte på alternative drivlinjer, med strøm involvert.

- Plattformen til Levante er tilpasset en hybrid drivlinje, men om Maserati som merke er klar for det enda, vet jeg ikke, sier UK-sjef Denton.

Med andre ord; dersom toppledelsen i FCA sier «ja, Maseratis modeller skal kunne tilbys med hybrid drivlinje», er det mulighet for det i Levante. Og det trenger ikke være altfor langt unna heller, siden det prates om en hel-elektrisk sportsbil i 2020: Alfieri.

Når vi først er inne på tekniske detaljer og spørsmål fra dere lesere:

Levante har absolutt ingenting til felles med Alfa Romeo Stelvio. Selv om man kanskje skulle tro det virket naturlig å samkjøre de to modellene, er ikke det tilfelle. Stelvio er basert på Giulia-plattformen som ble utviklet «i hemmelighet» av et lite, dedikert Alfa Romeo-team – mens Levante er bygget på Maseratis egen Ghibli/Quattroporte-plattform.

Levante har en oppgitt trekkevne på 2700 kilo.

På veien
Nok om teknikk og tall. Maseratier er til for å kjøres, og det er på tide å kaste seg ut på veien med bilen. Selv om bilen kler proporsjonene sine godt og ser kompakt ut, merker man bilens størrelse så fort man navigerer seg ut fra parkeringsplassen.

Det deilige rattet er koblet til hjulene med tradisjonell hydraulisk servostyring – ikke elektrisk, som er normen i dag. Dette fordi Ghibli-plattformen bruker hydraulisk styring, og fordi Maserati mener elektriske system ikke klarer gjenskape den gode styrefølelsen hydraulikken gir.

Det er lett å forstå hva de mener, for det blir kjapt klart at dette er en morsom bil å ratte. Selv på vinterdekk er pek-og-klikk-faktoren høy. Ulempen med hydraulisk styring er naturligvis at man må ofre funksjoner som aktiv filholder og automatisk parkeringshjelp, men dette er Maserati overbevist om at deres kunder er villig til å forgå for den gode kjøreopplevelsen.

Bilen er stiv, nesten litt for stiv – selv i normalmodus. Men det er utrolig deilig å ratte en SUV hvor jeg føler jeg har kontakt med underlaget. Sittestillingen er glimrende (selv om fothvileren til venstrefoten på min høyrestyrte prøvebil var ikke-eksisterende), og jeg sitter både lavt nok til å sitte godt, og høyt nok til å få den lille ekstra oversikten SUV-eiere gjerne setter pris på.

Om dette er den SUV-en som er morsomst å kjøre er ikke godt å si uten en direkte sammenligning side om side med de andre gode. Her er det nok Porsche Macan som leder an, en bil i størrelsesklassen under Levante, men det er ingen tvil om at italieneren vil bite godt fra seg i en slik duell.

Dette liker jeg
Maserati kommer sent, men veldig godt til SUV-festen. En så velkjørende SUV skal man lete lenge etter, og når den kjører fantastisk også er det ikke vanskelig å la seg sjarmere.

Et oversiktlig og velbygd interiør løfter også stemningen.

Dette liker jeg ikke
Over grov asfalt med mye kanter og skjøter merkes det at bilen er stiv, og i en bil som er over fem meter lang bør det være bedre plass i baksetet.

Fakta MASERATI LEVANTE Diesel

Pris fra:

1.179.000,-

Dimensjoner L/B/H:

500/197/168 cm

Akselavstand:

300 cm

Motor:

2987 ccm V6

Effekt/moment:

275 hk/600 Nm

Drivlinje:

4x4 – 8A

Egenvekt:

2205 kg

Bagasjerom:

580 l

Bakkeklaring:

165-248 mm

Tilhengervekt:

2700 kg

0-100 km/t:

6,9 sek

Toppfart:

230 km/t

Forbruk:

0,72 l/mil

CO2:

189 g/km

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse


Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: