Hedrer bilgründere med fire frimerker - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img img img img
6 bilder i galleri
Hedrer bilgründere med fire frimerker
Norsk bilproduksjon er et lite kjent stykke av industrihistorien. Nå løfter Posten sammen med Norsk vegmuseum fram de norske bilpionerene og hedrer dem med fire frimerker.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2021).

Twitter RSS
bsgif

Mange nordmenn har forsøkt å produsere egne bilmodeller. For mange ble det med ett eller noen få eksemplarer, noen få bygde ti- til hundre biler før mangel på finansiering innhentet dem og et fåtall nådde et firesifret antall biler før det tok slutt. For slutt tok det for dem alle.

Think på Aurskog er den siste og mest kjente egenutviklede norske bilmodellen. Think Classic og Think City ble produsert i snaut 1500 eksemplarer i Norge før produsenten flyttet sammensettingen til Finland. Så var det slutt.

Troll i Lunde i Telemark i 1950-årene gikk det ikke så bra med. Store ambisjoner var ikke nok, og etter tre prototyper og to produksjonsbiler var det over og ut for Troll.

Clarin Mustads sekshjuling med styring på fire av dem feirer 100 års jubileum i år. Bilen fikk tilnavnet Giganten fordi den var enorm. Det ble med det ene eksemplaret.

Hans Christian Bjerings konstruksjon var smal og tilpasset datidens veinett. Føreren satt bak og passasjeren foran. Den luftkjølte motoren hadde de mellom seg. Men noen serieproduksjon av bilen kom aldri i gang.

Jeg nevner disse fire fordi det nettopp er dem Posten sammen med Norsk veimuseum på Lillehammer har valgt ut til å representere norsk bilindustri når Posten nå hedrer denne forholdsvis ukjente delen av norsk industrihistorie.

På fire frimerker, hvert trykket i 1.340.000 eksemplarer og utgitt på frimerkets dag, presenteres hver av de nevnte bilmodellene.

Selve presentasjonen av frimerkeserien var naturlig nok lagt til Vegmuseet. Dit hadde posten også tatt med seg en 1932 modell Harley med postvogn og 1956 Volvo Duett.

– Jeg har selv kjørt begge hit opp fra Postmuseet. Sykkelen ble brukt i Oslo, men kun til frakt av post fra de røde kassene. Den starter helt greit og går så fint. Så er det lyden da, sier Svein Simenstad.

 

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse

Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: