Husk å etterstramme boltene ved hjulskift - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
Husk å etterstramme boltene ved hjulskift
Hver eneste høst og vår kan du lese om hjul som faller av biler i fart fordi hjulbolter/muttere ikke er skrudd hardt nok til ved de sesongmessige hjulskiftene. Så husk derfor å sjekke etter noen mil at hjulene ikke har løsnet.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2021).

Twitter RSS
bsgif

I forkant av den store hjulomleggingssesongen er det denne gang forsikringsselskapet IF som er først ute med å advare: Det er bileiers ansvar å sjekke at hjulboltene/mutterne ikke har løsnet etter noen mils kjøring. Dette gjelder like fullt om hjulene er lagt om på verksted som om det er gjort i garasjen hjemme.

– Det er bare tilfeldigheter som gjør at mennesker ikke blir alvorlig skadd. Hvis en bil plutselig mister et hjul i 80-90 kilometer i timen, er det lett å tenke seg konsekvensene, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

– Antallet sjåfører som opplever at mutterne til bilhjulene løsner er høyere enn hva som blir meldt inn til forsikringsselskapene. Heldigvis oppdager de fleste at det er noe alvorlig feil med bilen før det skjer en ulykke.

Den vanligste måten å oppdage løse hjulmuttere på, er at du hører en rar lyd når du kjører. Du kan også i enkelte tilfeller føle at bilen er litt ustabil og at det er «noe» når du beveger rattet, sier han.

– Derfor er det viktig å etterstramme med hjulmutternøkkel etter 10-15 kjørte kilometer i etterkant av hjulskift. I dag er det faktisk biler som kommer uten hjulmutternøkkel eller hjulkryss, men det er så viktig å ha at du bør kjøpe det og ha hjulkrysset lett tilgjengelig. Et enkelt hjulkryss koster fra en femtilapp og oppover, sier Clementz.

Dekktips for vinteren

* Fra 1. november og til første mandag etter 2. påskedag må mønsterdybden i dekkene være minst 3 millimeter, etter myndighetenes krav. Mønsterdybde måles i hovedrillene i de midterste tre firedeler av slitebanens bredde og rundt dekkets omkrets, bortsett fra der det er plassert slitasjevarslere.

* Bruk av piggdekk eller kjetting er som hovedregel ikke lov fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober. Det finnes ingen frister for bruk av piggfrie vinterdekk. Uansett tidsfrister skal bilen alltid være sikret mot å gli, så kommer vinteren tidligere enn de nevnte datoer er det bare å legge om.

* Uavhengig av mønsterdybde og dekkslitasje: Sjekk gummiens tilstand, da gummiens egenskaper forringes over tid, og dekkene blir stivere, hardere og glattere. Det anbefales at vinterdekk skiftes etter fire til fem sesonger på bilen.

* Husk å sjekke at dekktrykket er riktig, og pass på å kontrollere og etterskru mutterne etter få mils kjøring.

Hongqi E-HS9, Exclusive  
Pris fra Kr. 619.900
Pris prøvekjørt Kr. 821.826
Motortype Elektrisk
Motor foran 217 hk - 300 Nm
Motor bak 333 hk - 450 Nm
Samlet ytelse 551 hk - 670 Nm
Batteri (brutto/netto) 99/90 kWt
Lading DC/AC 108/11 kW
Drivlinje 1A, firehjulsdrift
0-100 km/t 4,9 sek
Toppfart 200 km/t
CO2/NOx 0 g/km
Rekkevidde (WLTP) 465 km
Dimensjoner (L/B/H) 521/201/173 cm
Akselavstand 311 cm
Bilvekt 2645 kg
Bakkeklaring 20 cm
Tilhengervekt 1500 kg
Bagasjerom foran Volum ikke oppgitt
Bagasjerom bak 255 - 1747 liter
Garanti/km 5 år/150 000 km
Batterigaranti/km 8 år/160 000 km
Miljøklasse A
Euro NCAP Ikke testet
Kilde: Produsent/OFV  

 

 

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse

Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: