Ford Mindfulness Concept
Ford Mindfulness Concept
Ford Mindfulness Concept
Ford Mindfulness Concept
Ford Mindfulness Concept
Ford Mindfulness Concept
Ford Mindfulness Concept

Forden som yoga-teppe

Carsten Starke opplever akkurat det samme rushkaoset som alle andre i Köln. Men han sitter i Kugaen sin, fullstendig avslappet med et smil og en hvilepuls de fleste ville misunt ham.

Publisert Sist oppdatert

Egentlig jobber Starke i Aachen, men som utviklingsingeniør hos Ford er han ganske ofte i Köln, og kan vel egentlig skrive under på at hele Ruhr-området er et evig kaos der høyt blodtrykk og stress er daglig kost.

Men grunnen til det tålmodige smilet der medtrafikanter skjærer tenner ned til røttene og finner på stadig nye skjellsord, står skrevet med store bokstaver utenpå bilen hans: Mindfulness Concept.

Sammen med andre kolleger fra Fords utviklingssenter i Aachen forberedte han en avslapnings-prototype til fjorårets IAA i München– et opplegg som forfines i disse dager med håp om at egenskaper kan overføres til produksjonsbilene.

For Starke og hans medsammensvorne skal bilen kunne bli en mental stille-sone – et sted der vi kan «reflektere over oss selv».

Nå skal ikke jeg forsøke å forklare yoga eller mindfulness.

Den ene gangen jeg har vært i nærheten av meditasjon og de gangene jeg blir utsatt for begeistrede innlegg om mindfulness, blir jeg utrolig søvnig – jeg har med andre ord problemer med å forstå at det kan kombineres med fornuftig bilkjøring.

For Starke og de andre er poenget at dersom trafikk-stresset gjør at utsiktene for resten av dagen også blir negativ, så kanskje man kan gjøre noe med det.

– Mindfulness kan du også forklare med en teknikk som gjør at du kan håndtere økende press og frykten som ofte henger sammen med den, forklarer han.

– Jo mer bevisst du er på den øyeblikkelige situasjonen og jo mer du bruker din erfaring til å rydde opp i disse inntrykkene, jo enklere blir det å håndtere slike situasjoner.

– Mange ser på dette som nøkkelen til å hindre negative inntrykk og følelser fra de truer med å oppstå, føyer han til.

Derfor har de utviklet sjåførstøtte-systemer som ikke bare hjelper til med å styre, bremse og navigere, men som også kan støtte hode, kropp og sjel. Og derved omskape Kugaen til en wellness-oase.

De elementene som er med på å senke stressnivået utløses i første rekke fra betjeningsskjermen, og det er av naturlige årsaker få fysiske yogaøvelser inne i bildet – man skal jo kjøre bil også.

Men massasjefunksjonen i setet er i hvert fall koblet sammen med hjerterytmen din – som formidles via smart-telefonen.

Fra høyttalerne kan det komme lyd som fra meditasjonsøvelser, og bilføreren oppfordres til å drive pusteøvelser.

Bilen går også inn for å følge trafikksituasjonen aktivt – for eksempel sørger AC-anlegget for å sende ut et ekstra støt med nedkjølt luft etter at du nettopp har stått på panikkbremsen.

Du får til og med produsert din egen power-nap profil når du er på lengere turer.

Du blir bedt om å parkere, seteryggen brekker bakover, du ser opp i taket som plutselig er blitt en stjernehimmel med skiftende mønster som skal gjøre deg passe søvnig – akkompagnert av avslappende lyder.

Du våkner av en frisk bris fra AC-anlegget med en munter låt fra høyttalerne.

Starke vil imidlertid ikke si noe om når dette kan bli aktuelt i en produksjonsmodell – hvis overhodet. Det vil alltid ta tid å innlemme slike ideer i en produksjonsmodell – og innen den tid er det kanskje en robot som har overtatt alt ansvaret for kjøringen.

Da kan du jo bare rulle ut ditt eget yoga-teppe og kjøre hele prosedyren selv, mens du fraktes fra a til b.

Powered by Labrador CMS