Lexus LS 600h L Landaulet
Lexus LS 600h L Landaulet
Lexus LS 600h L Landaulet
Lexus LS 600h L Landaulet
Lexus LS 600h L Landaulet
Lexus LS 600h L Landaulet
Lexus LS 600h L Landaulet
Lexus LS 600h L Landaulet

Fyrstelig Lexus

Lexus har fått oppdraget med å bygge bilen som skal benyttes når Prins Albert av Monaco skal gifte seg med sin Charlene Wittstok den 2. juli. Se video fra byggeprosessen.

Publisert Sist oppdatert

Prins Albert har ved flere anledninger vært talsmann for miljøvennlige biler, blant annet ved å delta på spesialutstillinger for slike i fyrstedømmet. Det var dermed naturlig å velge en bil med minst mulig forurensning og mest mulig komfort da bryllupsbilen skulle utvelges.

Valget falt på Lexus LS 600h i lang utgave, men når man er prins og skal paradere gjennom sine gater holder det ikke med en vanlig, lukket luksus-limousine. Da må man vise seg frem og motta hyllest fra folket sitt.

- Lexus er stolte over å presentere denne eksepsjonelle full-hybride bilen til Hans Høyhet Prinsen av Monaco, sier Andy Pfeffenberg, visepresident i Lexus Europa.

Belgisk vognmaker
Ombyggingen av bilen ble foretatt av et belgisk firma som har spesialisert seg på ombygginger, Carat Duchatelet, i tett samarbeid med Lexus ingeniører basert i Brüssel. Jobben tok over 2000 timer.

Det viktigste var å sørge for at den ombygde bilen opprettholdt samme grad av komfort og sikkerhet og var like teknologisk sofistikert som originalen.

- Vi har 40 års erfaring med å bygge pansrede og forlengede limousiner for statssjefer, kongelige og andre personligheter verden rundt, forklarer Benoit Ceulemans, direktør for utvikling hos Carat Duchalet.

- Dette er likevel en milepæl siden det er første gang vi er offisielt tilknyttet et så prestisjefylt prosjekt og arrangement.

Kokt sammen
Ombyggingen startet på avanserte datamaskiner med CAD-beregninger, simulering og 3D-modellering.

Avansert teknologi innen kevlar- og karbonfiber-struktur ble benyttet for å kompensere for manglende tak og bærestolper med hensyn til vridningsstivhet og stabilitet.

Deler produsert i kunstfiber trenger å herdes i høy temperatur, og disse ble bokstavelig talt kokt sammen med chassiset i spesialbygde ovner.

For å kunne gjøre det, måtte bilen strippes og omtrent 20.000 komponenter fjernes. Det omfattet mekaniske komponenter, elektronikk og detaljer i interiøret.

Før nye komponenter ble satt på plass ble alt lakkert, som det sømmer seg for kongelige, i en elegant, midnattblå lakkfarge.

Aeroteknologi
Det transparente taket var en utfordring med hensyn til design, siden det må monteres uten forsterkninger og bærestolper. Lexus valgte derfor å prøve finne et selskap som har gjort tilsvarende prosjekter innen romfart.

Taket er bygget i Frankrike av et ledende firma innen produksjon av transparente komponenter. Selskapet leverer komplekse komponenter med ekstreme spesifikasjoner til bruk på helikoptre og jagerfly.

Det transparente taket er bare 8 mm tykt og veier 26 kg. Det gir perfekt utsyn for fyrsteparet og innsyn for de tusener som omkranser kortesjen.

Før selve taket ble produsert, ble det laget en mal i karbonfiber for å sikre optimal passform med slingringsmonn på 1 mm. Med malen på plass, ble det endelige taket produsert av roboter i en helautomatisk prosess.

Nitid prosess
Siste steg i prosessen, selve gjenoppbyggingen og finpussingen, ble foretatt av et team på 10 personer som sammen med Lexus ingeniører arbeidet full tid i over to uker for å sørge for at alt ble perfekt utført slik at bilen skal kunne utføre sitt første offisielle oppdrag 2. juli.

På bryllupsdagen skal bilen, LS 600h L Landaulet, benyttes av brudeparet for å kjøre rundt i fyrstedømmet etter vielsesseremonien.

De skal kjøres fra fyrstepalasset på Rocher ned til havnen, og så langs Boulevard Albert I til kirken på Saint-Devote hvor bruden etter tradisjonen skal overgi buketten til ventende monegassere.

På det meste av ferden skal bilen kjøres utslippsfritt på den elektriske motoren.

Etter seremonien skal spesialbilen stilles ut på mediasenteret og senere på det oseanografiske museet hvor tilskuere kan beskue den.

SE VIDEO FRA BYGGEPROSESSEN:

Powered by Labrador CMS