Trehjuling på strøm

Den elektriske revolusjonen er i gang hos Morgan. Først kommer denne elektriske EV3, deretter et fullt modellutvalg av hybrider.

Publisert

For meg har ikke fascinasjonen for Morgans lille tre-hjuling lagt seg enda, og den forsvinner i hvert fall ikke nå som de skal bygge en elektrisk versjon av den.

Morgan EV3 er Malvern-gjengens siste stunt, som foreløpig skal bygges i ti eksemplarer og selges i Storbritannia og Nederland. Deretter er planen å starte fullskala-produksjon, etter et markedsstunt med utvalgte kjøpesentre.

Det vil si; så fullskala som produksjonen kan bli på den høyst manuelle fabrikken i Malvern Hills.

Fronten på EV3 er radikalt annerledes enn for den bensinmotoriserte 3 Wheeler. I følge Morgans designsjef Jonathan Wells, var målet med designen på EV3 å bringe modernitet til modellen. Med modernitet mener han 1950-tallets roboter.

Under «kyklop-øyet», sitter «kjeften», med sine messingribber. Disse er ikke bare elegante, men fungerer som kjøleribber for batteriene og den elektriske motoren.

El-motoren i EV3 sitter bak i bilen, rett ved drivhjulet. Effekten er forsiktige 63 hestekrefter, men siden EV3, takket være karbonfiber, faktisk er lettere enn 3 Wheeler, er ikke ytelsene altfor dårlige.

Ni sekunder til hundre er likevel femti prosent lengre tid enn en 3 Wheeler bruker.

Toppfarten oppgis å være rundt 145 kilometer i timen.

Rekkevidden sies å ligge på rundt 240 kilometer – og kanskje merkes det her at motoren ikke har altfor mye effekt; kanskje kan EV3 faktisk nærme seg noenlunde oppgitt rekkevidde.

Det er tross alt begrenset plass til batterier i den lille bilen, og batterikapasiteten er på 20 kWh.

(saken fortsetter)

Interiøret, om man kan kalle det det, i EV3 er naturligvis enkelt og ryddig.

Mellom de to instrumentene (analogt speedometer til venstre, digital kraftmåler og kjørecomputer til høyre) sitter en elegant girbryter for å velge fremover, bakover eller nøytral – og under der en liten rekke med vippebrytere for lys, horn, nødblink og så videre.

En ting er i hvert fall sikkert: Elektriske morobiler er det mangelvare på.

I et land som Norge, hvor morobiler generelt er dyrt, og elektriske biler relativt sett er billig, bør Morgan EV3 faktisk kunne klare å finne noen hjem. Gjerne hos meg.

Morgan sikter seg inn på en prisleie omtrent som 3 Wheeler; rundt £30.000. Men siden det er inkludert britisk moms, blir nettoprisen £25.000 – rundt 310.000 kroner.

Når vi først er inne på Morgan og elektriske drivlinjer, så kan vi også nevne at Morgan planlegger å lansere flere hybridmodeller fra 2019 og utover, hjulpet av en statlig støtte på rundt seks millioner pund for å utvikle elektriske eller del-elektriske biler.

EV3 er også et resultat av denne støtten.

For å se litt tilbake i tid igjen, brukte også Morgan litt tid på Genève-utstillingen til å vise frem 4/4 80th Special Edition. Messinggrill, nye farger og enkelte spesial-detaljer skiller denne, som feirer Morgan 4/4s 80-årsdag (!), fra øvrige 4/4-er.

80 eksemplarer skal bygges.

Powered by Labrador CMS