Den store VW-krigen

Det er to store kriger som ligger og ulmer dagen før Frankfurt-utstillingen åpner sine dører for modellnyhetshungrige journalister. Det er bilindustrien mot myndighetene, vedrørende CO2-utslipp, og det er fagforeningene mot Porsche vedrørende Volkswagen-strategien. Vi får ta en ad gangen.

Publisert Sist oppdatert

”Massiv konflikt”, truer IG Metall med, og de forteller med store bokstaver at ”Vi er klare for en fight”.

Det det dreier seg om er at Porsche, med Wendelin Wiedeking, Porsche-sjefen i spissen, og med Ferdinand Piëch, Porsche-arving, fargerik konstruktør hos Porsche i 917-dagene, og kontroversiell sjef for VW for noen få år siden, en ikke spesielt diskret bakgrunn, nå egentlig kan gjøre med Volkswagen hva de vil.

Sjakktrekk

Gjennom noen geniale manøvre fikk lille Porsche kjøpt seg opp til 30 prosent av kapitalen i Europas største bilfabrikk. Dermed måtte de komme med et utløsningstilbud til de andre aksjonærene.

Det tilbudet ble imidlertid utformet så bittert at ingen bet på. Og det betyr at nå kan Porsche i ro og mak kjøpe seg opp til 50 prosent, og praktisk flertall, uten å måtte erklære noe som helst på veien.

Wiedeking legger ikke skjul på at dette er planen, men han sier samtidig ting i retning av ”da har vi ingen hellige kuer eller at ”hver sten skal snus”. Noe som selvfølgelig uroer fagforeningene.

Ukultur

Selv i den tiden Piëch var sjef, var hele organisasjonen meget mer rettet mot at arbeidstakerne skulle ha det bra, enn at virksomheten skulle gi noe utbytte. Virkningen av denne holdningen er at Volkswagen produserer dyrere enn de fleste andre i Europa.

Det ser ut til at Porsche nå lager et Porsche Holding som et Europeisk Aksjeselskap. Der skal alle Porsches forskjellige interesser bundles, så der skal det ikke sitte seks VW-ansatte, slik som det gjør i den forsamlingen som styrer VW i dag.

Nei, der skal man nøye seg med tre, som skal sitte sammen med tre Porsche-ansatte, som har vokst opp i en helt annen kultur enn de som kommer fra Wolfsburg.

Ting kan tyde på at dette kan skje allerede neste år, så IG Metall har ikke lang tid å utarbeide krigsplanene sine. Men som man ser er allerede retorikken på plass.

Powered by Labrador CMS