VW-gigant i gigant-Kina

"NÅ er boom-tiden" over, forkynte Volkswagengruppens Kinasjef i august. Nå åpner de sin 16. fabrikk der, og på sikt skal de øke sin kapasitet i landet fra 2,8 til 4 millioner biler. Hvem sa "over"?

Publisert Sist oppdatert

Volkswagen er helt avhengig av Kina for å nå sitt mål om å bli verdens største. Og det er helt tydelig at det sporet for lengst er lagt.

Da Dietmar Voggenreiter, han er Audi-sjef i Kina, feiret 25 år for Audi der-i-landet for et par måneder siden, kunne han fortelle at nå var det slutt på de store ekspansjonsårene.

Han presiserte at med det mente han at den årlige veksten på mellom 30 og 40 prosent, ville vi ikke oppleve mer.

Men han var slett ikke i nærheten av å antyde av VW-Gruppen skulle slutte å ekspandere.

Det var ved denne anledningen han nemlig var med på åpningen av fabrikken i Foshan, der det skal bygges A3-modeller. Og der man fikk greie på at fra dagens 309 forhandlere, skal nettet øke til 700 utsalg og serviceanlegg innen 2020.

Siden da, vi snakker altså august, har VW åpnet to fabrikker til i landet. En komponent-fabrikk i Urumqi, og en bilfabrikk, for Skoda og VW, i Ningbo.

Den siste, som åpnet for et par dager siden med fullt oppmøte fra styre-etasjen både hos VW i Wolfsburg og fra SAIC i Shanghai, er den 16. fabrikken de har i Kina, og får en kapasitet på 300.000 biler. Fabrikken har også skapt 5.600 nye arbeidsplasser.

Denne skal være med på å løfte gruppen opp til 4 millioner biler levert i landet i 2018. I fjor endte man på 2,81 millioner, og så langt i år ligger tallet 18 prosent over fjoråret.

Jeg husker Shanghai fra 30 år tilbake, da underskrev VW og Shanghai den første joint venture-avtalen som gjaldt bil.

Et par år senere, da produksjonen virkelig var i gang, importerte Kina 30.000 biler fra utlandet, mens VW/SAIC-fabrikken produserte 19.000 Santana. Egentlig er det underlig at de ikke klarte å holde på dette de facto monopolet, for de kom virkelig tidlig i gang.

VW har mange samarbeidsforhold i Kina, av de 16 fabrikkene de har der, er denne den femte de har bygget sammen med SAIC. I disse joint venture-selskapene eier de da også 50 prosent, mens i Foshan-anlegget eier de bare 40 (men arbeider for å få kjøpt seg opp til 50).

Det er litt spennende også å se på produktivitetstall her. 5.600 mennesker for å bygge 300.000 biler – i noe som forresten er en av Gruppens minst miljøbelastende anlegg.

VW har lenge ligget på tredjeplass, etter GM og Ford, når det gjelder biler levert, dividert på antall ansatte. De har også ligget godt etter med sin driftsinntekt per ansatt.

Men fortsetter de med dette forholdet, 50 biler per mann per år, begynner de nok å bevege seg oppover på denne rangstigen også. For planene om å ansette 50.000 nye fabrikkmedarbeidere de neste årene, forutsetter sikkert hypereffektive fabrikker som den nye i Ningbo.

Som forresten er Gruppens 105. fabrikk i verden – og jommen skal de ikke åpne enda en ny en i Kina, Changsha denne gang, i 2015.

Powered by Labrador CMS