BMW-konsepter med støttekontakter

Selv om jålehelgen på Villa d’Este er en ren BMW-forestilling måtte arrangøren til både Torino og California for hjelp til å få ut sine to konsepter i år.

Publisert

At BMW, ganske overraskende, gikk til Pininfarina for å få på plass sin Gran Lusso Coupé visste vi på forhånd. Og at både beskrivelsen og bilen er så full av Lusso og Eleganza og ‘Sclucività at det nesten tipper, overrasker ikke.

På vei tilbake
Villa d’Este-arrangementet er nemlig akkurat det samme, og begynner virkelig å bli i utakt med tiden – andre steder begynner «ekte» patina virkelig å få både verdi og oppmerksomhet igjen. På Villa d’Este må selv en Kleinschnittger 125 være høyglanspolert – det er et slikt sted hvor en av Ralph Laurens sine Bugattier fremdeles vinner førstepremier.

De har riktignok noen klasser for «best bevarte» - men jeg kan nok love at det er lenge til noen «oily rag» vidunderligheter slipper inn på de neglesaksklippede plenene der.

Nå er allikevel Pininfarinas variasjoner over «Kjente temaer fra BMW» litt spennende. Lang akselavstand og korte overheng overrasker ikke, men alt er på en måte strammet litt opp. Pressen er blitt skarpere kunne vi sagt, dersom dette hadde dreid seg om en dress.

Til og med lyktene, både foran og bak, som er et ganske fast BMW-design signal har fått en annerledes, og ganske forfriskende, behandling.

8-serien
Interiøret er selvfølgelig en optimal blanding av eksklusive materialer (treverk fra trestammer som har ligget nesten 50.000 år i myra for eksempel) og overlegent håndverk.

Det som det imidlertid ikke sies et eneste ord om er hva dette egentlig er. Tenker BMW virkelig på å bringe tilbake 8-Serien? Det er jo en viss logikk i det – det ville tette luken mellom 7-Serien og Rolls-Royce, og bli noe Bentley virkelig kunne bryne seg på.

Det er ikke sagt noe spesielt om hva de mener med det andre konseptet heller: Concept 90 heter det, dels fordi man feirer 90 år for BMWs motorsykler og dels fordi noen plutselig fant ut at også R 90 S fyller 40 år.

Det er selvfølgelig 40-åringen som er sentrum for konseptsykkelen. Vi kjenner igjen mye av den opprinnelige modellen – ikke minst Daytona Orange-fargen (som imidlertid først ble innført i 1975 – sammen med den store halogen-frontlykten).

Mann og maskin
Her har BMW fått hjelp av amerikanske Roland Sands til å bygge denne hyllesten til det som i sin tid var noe av det raskeste blant produksjonsmotorsykler. Og også noe av det første med en antydning av kåpe. En sykkel som, svært a-typisk BMW, var rask, rå og ganske så høylydt.

Det er tydelig at designerne har jobbet en stund for å få denne så «naken» som mulig. Spesielt er tanken den helt riktige organiske forbindelse mellom fører og maskin. Og man ser også hvordan kjøreavdelingen, oransje og masse børstet aluminium, visuelt er adskilt fra den svarte mekanikken.

En rekke av de små delene, de man må helt innpå for å kunne studere, er custom-bygd hos Roland Sands Design i California. Detaljer som ventildekslene eller brems- eller clutch-hendelen eller luftfilteret er rene kunstverk.

På en eller annen måte er det liksom sykkelen som inviterer sterkest til en kjøretur. Bilen blir litt for kjølig og fjern.

Powered by Labrador CMS