-
Bilservice AS:
Bilmekaniker
-
Erik Arnesen Helsfyr:
Bilmekaniker
-
Strømmen Bilverksted AS:
Bilmekaniker - Personbil
-
Møller Bil Fellesfunksjoner avd. Logistikk:
Takserer brukte biler
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Mekaniker
-
Møller Bil Sandefjord:
Serviceleder / Kundemottaker
-
Møller Bil Outlet Alnabru:
Logistikkmedarbeider
-
Autoringen AS:
Selger – Autoringen
-
Autoringen AS:
Auksjonsstøtte - Autoringen
-
AutoMester AS:
Kjedekonsulent
-
Team Verksted AS:
Mekaniker Kristiansand
-
Team Verksted AS:
Delelagersjef Team Verksted Ålesund
-
DNB Bank ASA Norway Branch:
Sales Manager - Vestfold, Telemark/Buskerud
-
Werksta Norge:
Bilskadereparatør / Oppretter
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger lastebil
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Mekaniker
-
Rettedal Bilkontroll AS:
EU-kontroll, produksjon og lager, kombinert stilling
-
Auto-Benz AS:
Bilmekaniker
-
Moss To-Takt AS:
Bilmekaniker / tekniker
-
Møller Bil Skadesenter Asker og Bærum:
Bilmekaniker/tekniker
-
Autoringen Ski AS:
Plassjef – Autoringen Ski
-
Toyota Bilia AS:
Regionsjef Servicemarked
-
Premium Cars Stor-Oslo AS:
Tekniker for Zeekr
-
Mobile Åsane AS:
Servicemarkedssjef
-
Autoringen Oslo AS:
Bilkonsulent
-
Bilia X:
Driftsleder, Xpeng Høvik
-
Bil i Nord:
Volvo-mekaniker
-
Bilforlaget AS:
Vaktsjef/journalist
-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer
Subaru Legacy
Hvis du kikker etter firehjulsdrevet familiebil med mye plass, er Subaru Legacy et sikkert valg.

Først publisert i BIL 9 - 2002.
F ørste generasjon Legacy (engelsk: arv) kom i 1989. Denne bruktbiltesten omfatter andre generasjon som løp fra 1994 til 1998, samt tredje generasjon fra 1998 til i dag. På Subaru-vis skjedde ingen revolusjonerende endringer i stil og teknikk ved modellskiftet. Størrelsen holdt seg, og de spesielle Subaru-greiene var på plass: Permanent firehjulsdrift, boksermotor og rammeløse sideruter.
Og påliteligheten: Statistikker fra inn- og utland forteller samme historie. Legacy stopper ikke uventet langs veien. Tyske Auto Motor und Sport kjørte langtest over 80.000 kilometer der de måtte ned på pæreskift for å kunne nevne feil. Tyske TÜV forteller om god rustbeskyttelse og sier Musterknabe (mønstergutt), en bil som er tydelig bedre enn gjennomsnittet. Svensk Bilprovning melder at 90 prosent vil kjøpe Legacy på nytt. Lesererfaringene Bil har mottatt bekrefter inntrykket.
Ganske høyt forbruk er nesten det eneste folk setter fingeren på, og det fins ingen diesel å trøste seg med. Det klages også på korte serviceintervaller (12.500 km) og delvis høye delepriser.
Den koster...
Subaru har aldri ligget høyt i nybilsalg. Samtidig er mange bruktbilkunder ute etter firehjulsdrift. Da sier det seg selv at du ikke får Legacy gratis. Bruktprisene ligger jevnt og høyt.
Du kan ikke bomme særlig på kvaliteten, forutsatt at bilen har normal kjørelengde og servicehistorie. Du kan bomme litt på utstyret, særlig på de eldste årgangene. Det er vrient å holde orden på hva som er standard og hva som er tilleggsutstyr på de enkelte versjonene. Legacy stasjonsvogn ble de første årene ofte solgt i prisgunstig,men helt skrapet LX-utgave. Her fins ikke en eneste kollisjonspute, det udelte baksetet mangler hodestøtter, alle vinduer må sveives, ABS-bremser mangler og bagasjerommet har intet deksel. Svært tynt for en 1994-modell. Andre utgaver har det meste av slikt utstyr, så vær på vakt.
Legacy 1994-1998 kom med 2,0- og 2,2-liters motorer, selvsagt firesylindrete boksere. Begge holder farten. Vekten på drøyt 1200 kilo ligger lavt for en såpass stor firehjulstrekker. Senere kom den kraftfulle 2,5-literen som ble puttet under panseret på den røffe, forhøyede Outback-utgaven.
Mest stasjonsvogn
Stasjonsvogn og firehjulsdrift er den rette kombinasjonen for svært mange bileiere. Legacy Touring stasjonsvogn dominerer bruktmarkedet, og ligger 10-20 tusenlapper høyere enn firedørs sedan. Outback ligger langt over der igjen. Høy nypris og god image gjør den ettertraktet.
Tredje generasjon fra 1998 ble mer finslipt og komfortabel og hadde rausere grunnutstyr, men det er ikke snakk om noe stort sprang. Bare kjennere ser forskjell på bilene. Derfor er det heller intet byks i bruktprisene.
En ex-varebil
Vår testbil er en utstyrsløs 94-modell restituert 2.0 LX stasjonsvogn. Den levde nemlig sine første år som avgiftsgunstig varebil, noe et par hull etter skilleveggen avslører. Det står 138.599 på kilometertelleren og 125.000 på prislappen inklusive avgift. Servicene er fulgt sånn noenlunde, og PKK-kontrollen gikk greit for en måned siden.
NAF-mann Jonny Lindstad gyver på med verktøy og instrumenter, men finner ikke mye å sutre over. Stabilisatorstagene har litt slakk i foringene både foran og bak. Høyre bakdekk og felg er skadet og må byttes. Tåkelyset foran virker ikke. Høyre fordør og bakdør har småbulker. Siden av førersetet har en revne i trekket.
Mest småtteri, altså, og Lindstad anbefaler kjøpet.
Grei nok å kjøre
En 94-modell er selvsagt ikke som en helt ny bil. Ute på veien oppfører testbilen seg godmodig og greit, og bare spør eierne om den er fin på vinterføre. Det slaskete gearskiftet er største minus. Stasjonsvognene er utstyrt med et moderat reduksjonsgear som øker framkommeligheten på krevende underlag. Fjæringen sluker det meste av dårlig underlag. Legacy har god kjørestilling og gode forseter. Rattet har bare justering oppned, men sitter heldigvis nært nok. Det er plass nok i baksetet, og for en gangs skyld går det også an å sitte i midten.
Du vet hva du får i en Legacy. Ikke så dumt for en bruktbil...