C2: Et nummer mindre

Man kan i det minste si at Citroën har startet et logisk modell-navneprogram. C2 er nemlig nøyaktig et nummer mindre enn C3. Jon Winding-Sørensen kjørte den i Frankrike.

Publisert Sist oppdatert

C2
C2

Først publisert i BIL 10 - 2003.

Det er deilig å se en logisk plattform/modul-politikk som ikke går ut over bilers personlighet. Selv om C2 er bygget så tett oppunder C3 som mulig, er det blitt en helt selvstendig modell, ikke bare fordi den er mindre. 366 cm plasserer den blant de korteste i klassen, 20 cm kortere enn C3; bredden på 166 cm er omtrent som C3; og med 146 cm er den litt lavere. To brede sidedører er også med på å plassere den i et annet segment, og en bakluke som er splittet horisontalt på midten gir de første antydninger om at vi har med en smart bil å gjøre.

Motorveivennlig
Å ligge på motorveien i 160 nesten uten hjul- og vindstøy med 1,4 liters utgaven er også med på å definere dens plass. Eller rettere sagt, ødelegge en myte – nemlig den om at A-segment- bilene er de typiske bybiler. 100 raske kilometer på motorveien fortalte klart at her er det gode muligheter for Oslo – Frankfurt på 14,5 timer, som vi tidligere i uken hadde brukt en 3,2 liters til. Men det må føyes til at bykvalitetene, fra komfort til enkle innlastingsmuligheter er glimrende.

Denne bilen kommer til å havne rett i en gruppe hvor det nesten ikke finnes likestilte. Ford Ka og Opel Agila blant de europeiske. Kanskje er nye Panda der snart, og det er snakk om Smart i regulær import neste år. Men et tynt befolket segment som bare presterte snaue 1000 biler i fjor.

Diesel kommer
Så langt i år er det bare solgt 250 biler i segmentet, så dersom Citroën klarer å få ut de planlagte 150 eksemplarene er det ikke tvil om hvem som vil dominere her. Og 200 eksemplarer neste år vil helt klart være med på å heve segmentets betydning, men vi vil fremdeles være langt unna de europeiske tallene for denne bilklassen.

Allerede ved introduksjonen vil det finnes tre motorer i modellprogrammet, fra 1,1 til 1,6 liter, det er bare dieselmotoren som holdes utenfor foreløpig, og de større utgavene leveres også med Sensodrive halvautomaten. Utstyret er meget omfattende og interiøret mer fleksibelt enn du hadde ventet.

Trygg og velutstyrt
Ratt som kan reguleres i alle retninger, førersete som også kan reguleres i høyde, bakseter som kan reguleres eller vippes helt vekk er detaljer man finner. To stykker kan sitte bak uten store personlige ofre – særlig er bredden generøs. Og de som sitter der kan føle seg så trygge som man kan i en bil – selv om denne ennå ikke er testet har platform 1 – som denne er bygget på – oppnådd segmentets beste resultater i EuroNCAP-testene. Her følges det opp med solide dører og seks airbags og alt det en typisk familie-kunde vil be om. Elektro-servo styring og full ABSpakke med bremseassistent hører også med.

Lett gjenkjennelig
Ingen som ser denne bilen vil være i tvil om hva den er. Fronten er utvilsomt Citroën og profilen, med den utpregede knekken ved bakruta, gjør den øyeblikkelig gjenkjennelig. Dessuten har den et interiør som er ganske spennende. Bruk av ekstreme fargeklatter, elektrisk blå for eksempel, på deler av setene og en del av de andre interiørdetaljene er også med på å gjøre C2 ganske spesiell. Med full VTR utstyrspakke og de alternative 16 tommers hjulene blir den en virkelig tøff street-fighter.

Jeg er ikke i tvil om at denne bilen vil selge. Det jeg er spent på er hvor mye den vil ta fra biler som er litt større og i hvor stor grad den vil være en konkurrent til brukte biler. Kampen vil i første rekke stå om å få kunder inn i bilen, slik at de opplever at ordet småbil har fått en helt annen definisjon nå.

DETTE ER Citroën C2:

Powered by Labrador CMS