Vask dekkene riktig

– Flere av produktene som selges på bensinstasjoner og i bilrekvisitabutikker kan ødelegge dekkene, advarer dekkekspert.

Publisert Sist oppdatert

Skitt og salt legger seg ofte som en hinne rundt dekkene, og dette kan gi dårligere grep på snø og is. Derfor er det viktig å vaske dekkene med jevne mellomrom, men det er ikke alle metoder som er riktige.

– Å vaske dekkene er bra for grepet, spesielt når man går fra å kjøre på saltet vei til snø- og isføre. Mange av produktene som selges som dekkvask vil imidlertid ødelegge dekkene over tid, sier produktsjef i Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes.

Produktene eksperten sikter til blir markedsført som dekkvask og inneholder petroleumsprodukter som kan løse opp gummien.

– Disse produktene fungerer veldig bra når man bruker dem, men over tid vil de føre til at dekkene blir harde og får dårlig grep i alle situasjoner, sier han.

Også sterk avfetting, som gjerne er fettløsende, kan tørke ut gummien på sikt. Det gjelder blant annet tradisjonelle vaskemidler som Zalo.

– Dekk inneholder blant annet antioksidanter og antiozonanter som forhindrer at gummien tørker ut – noe som blant annet kan føre til krakelering i gummien. Sterke stoffer kan fjerne dette og gjøre gummien ekstra sårbar for ytre påvirkning.

Haukenes har derfor en klar anbefaling når det gjelder hva man skal bruke til å vaske dekkene.

– Helt vanlig bilsjampo er veldig bra å bruke på dekkene. De er laget for å ta vare på lakken, og det er mange av de samme mekanismene som gjør seg gjeldene for dekk, forklarer han.

Men hvis man står hjemme uten spesiell bilsjampo og vil vaske dekkene, så finnes det husholdningsprodukter som kan gjøre jobben.

– Hvis du passer på å skylle veldig godt etterpå, så kan grønnsåpe faktisk være en god løsning, avslutter Haukenes.

Powered by Labrador CMS