-
RG Mobility AS:
Takstmann
-
Motor Forum AS Bergen:
Ettermarkedsleder
-
Motor Forum AS Telemark:
Regnskapsansvarlig
-
Werksta Bergen Åsane:
Verkstedleder
-
Bilia X:
Servicemarkedssjef, Xpeng Lørenskog
-
Toyota Asker og Bærum:
Handover / produktspesialist
-
Solaris Norge A/S:
Mekaniker til tungbil, buss søkes
-
Flex1One AS:
Driftsansvarlig
-
Team Verksted AS:
Mekaniker Steinkjer
-
RG Mobility AS:
Key account Manager
-
Hyundai Motor Norway:
Regional Sales Consultant
-
Bilservice AS:
Bilmekaniker
-
Møller Bil Skadesenter Alnabru:
Bilskadereparatør
-
Rettedal Bilkontroll AS:
EU-kontroll, produksjon og lager, kombinert stilling
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Salgssjef Volvo Car Ryen
-
Tide Verksted AS, Avdeling Voss:
Mekaniker tyngre- og lette kjøretøy
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Autoringen Oslo AS:
Takstmann
-
Motor Forum AS, Oslo:
Teamleder Verksted
-
Tide Verksted AS:
Mekaniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Nybilselger
-
Andresen Karosseri AS:
Biloppretter
-
Bilhuset Viken AS:
Teknisk Leder
-
Bilco Hønefoss AS:
Mekaniker
-
Hyundai Motor Norway:
Service Enigneer
-
Auto-Benz AS:
Bilmekaniker
-
Tide Verksted AS:
Mekaniker
-
Erik Arnesen Helsfyr:
Bilmekaniker
-
Strømmen Bilverksted AS:
Bilmekaniker - Personbil
-
Hovfaret 17B:
Ledige kontorplasser
-
Bilforlaget AS:
Vaktsjef/journalist
Nye Formel-Studenter
I fjor hadde vi tre lag til den store Formel Student-øvelsen på Silverstone. Norge skal være med i år også. Hils først på det nye laget fra Trondheim.
Team Revolve heter årets lag. Akkurat som i fjor – og det er slett ingen grunn til å skifte navn.
Revolve er allerede skrevet med gullskrift i den internasjonale Formel Student-historien. I 2012 deltok laget fra NTNU i konkurransen for første gang og fikk prisen som «Årets nykommer».
LES: Våre tidligere reportasjer om Formel Student
Årets lag består av nesten 50 NTNU-studenter, noen er med fra i fjor, men de aller fleste er førstegangsrasende. Så førstegangs at de har bestemt seg for like godt å starte fra bånn.
Helt ny bil bygges, men de kommer nok til å bruke samme type motor som i fjor, en Suzuki GSX-R600.
Det som er en av de mange gode tingene ved denne racing-formelen, er at den gir store muligheter for å tenke sideveis. Selvfølgelig er det begrensninger på hva som kan gjøres, men ikke så strenge at de hemmer smartinger.
Det er nok å vise til nummer en og to fra konkurransen i fjor. Chalmers (fra Gøteborg) som vant, hadde en helt rå racer med forbrenningsmotor som du virkelig kunne høre, bakhjulsdrift og med tidenes aeropakke. Blant annet en bakvinge av Formel-1 dimensjoner.
Nummer to kom fra det tekniske universitetet i Delft og var diametralt motsatt: en elegant liten sak, med batterielektrisk drift og firehjulsdrift.
Og, apropos motorer: dersom vi snakker vanlig forbrenningsmotor må den være under 610 ccm, så det gir muligheter for japanske firere, hysteriske, tosylindrede Aprilia eller råsterk singel fra KTM.
Bygg gjerne en automatkasse, eller konverter en CVT fra en av de store scooterne, og dersom du vil bruke kompressor, må du mekke anlegget selv.
Halve poenget er at man skal gjøre alt sammen selv. Den andre halvparten er at man skal vite hvordan og – ikke minst – hvorfor man har gjort det. Presentasjon, forretningsidé og dokumentasjon er minst like viktig som å kjøre fort gjennom de obligatoriske øvelsene.
For å vise i hvilken grad man gjør ting selv, kan jeg nevne at i Trondheim bestemte man seg tidlig for å designe eget elektronisk motorstyresystem. Derfor har de designet kretskortene selv, og gått skikkelige loddekurs hos en av sponsorene, ELFA. De har også loddeutstyr derfra og sitter og lodder kretskortene sine selv!
Foreløpig finner vi det meste av den nye bilen på de forskjellige arbeidsgruppenes skjermer, men i tiden fremover vil det skikkelige hardware-arbeidet komme i gang.
Vi skal følge de norske lagene videre fremover her på bilnorge.no og i BIL, men dersom du vil holde deg dag-til-dag oppdatert finner du glimt fra virksomheten på www.facebook.com/RevolveNTNU.