Bobil til værs

Nordmenns interesse for å kjøpe bobil er rekordhøy, viser ferske tall. Etter en topp i fjor er salget opp nye 11 prosent i 2013.

Publisert Sist oppdatert

– Totalsalget hittil i år passerer 2000 nye bobiler i disse dager. Da gjenstår det bare rundt 600 enheter før vi går forbi salget for hele 2012, sier Odd Askjem, president i Norges Caravanbransjeforbund (NCB) og daglig leder i Askjems Camping-Center AS.

Ved årsskiftet var det registrert drøyt 33.400 bobiler her i landet. For fem år siden var antallet om lag 22.500.

I juni alene ble det registrert 478 nye bobiler på norske skilter, 16 prosent flere enn i samme måned i fjor. For Askjems Camping-Center, som er blant de største aktørene i bransjen, ble det satt ny omsetningsrekord.

– Vi passerte 32 millioner kroner, og det er den høyeste månedsomsetning vi noen gang har registrert i juni her hos oss. Hittil i år har vi levert 120 nye bobiler og et tilsvarende antall brukte, sier Askjem.

Han mener utviklingen av bobilenes design, både utvendig og innvendig, har bidratt til å utvide markedet og gjøre ferieformen mer trendy.

Høy bruktpris
Prisene for nye bobiler starter på rundt en halv million. De fleste kundene bruker mellom 700.000 og 900.000 kroner.

– Det er mange som er villig til å betale opp til 1,4 millioner. Samtidig er annenhåndsverdien høy, for de fleste kjører bare 6.000 til 8.000 kilometer per år. Interessen for pent brukte bobiler er stor. Til senteret vårt i Sem i Vestfold kommer kunder fra hele Østlandet når gode objekter er annonsert.

Den gjennomsnittlige eieren er i aldergruppen 55 pluss og bruker bobilen drøyt 70 døgn i året, ifølge Geir Holm, markedsansvarlig i NCB.

– Det er svært få under 40 år. Gruppen 60 til 69 år er faktisk den største. De fleste reiser to på tur sammen, som regel er de ektefeller eller samboere. Dette er mennesker som disponerer mye av sin tid selv, og ønsker å bruke den aktivt, sier Holm.

På langtur
Åtte av ti norske bobiler var på tur utenlands i fjor, ifølge en undersøkelse blant medlemmer i Norsk Bobilforening.

– Flertallet holder seg nok i de nordiske landene, men vi vet at en god del også drar til middelhavslandene helt sør i Europa.

Hordaland har flest bobileiere, fulgt av Rogaland. På de neste plassene følger Nordland og Møre og Romsdal. I motsatt ende av skalaen finner vi Hedmark, Oslo, Oppland og Sogn og Fjordane.

– Men det er østlendingene som farter mest rundt. De drar lengst innenlands og kjører mer til utlandet enn bobileiere fra andre landsdeler, sier Geir Holm.

Powered by Labrador CMS