Norge pigger fortsatt av - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
Norge pigger fortsatt av
Fortsatt velger flere og flere bilister piggfrie vinterdekk. Oslo-bilistene er igjen blitt landets flinkeste etter tre år med Bergen-dominans.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif

– Det er gledelig at piggfriandelen fortsatt øker. Pigg-bruken er en viktig årsak til problemer med veistøv. Når støvet blir så fint at det holder seg svevende i lufta, kan det pustes inn og irritere luftveiene. Mange tåler ikke dette og blir syke, sier sjefingeniør Pål Rosland (bildet) i Statens vegvesen.

Vegvesenet teller hvert eneste år piggdekkbruken i 13 norske byer og byområder. Også i år har Oslo, Bergen, Asker / Bærum, Drammen og Fredrikstad / Sarpsborg landets høyeste piggfriandel. Her kjører over 80 prosent med piggfrie vinterdekk, viser tellingene.

Størst vekst i Trondheim
De tre siste årene har Bergen tronet øverst på piggfri-tronen, men denne vinteren klatret Oslo tilbake til topps. I Oslo har 88 prosent kjørt piggfritt, mens 87 prosent hadde pigget av i Bergen. Asker og Bærum har også blandet seg inn i toppen, med 87 prosent piggfriandel.

– Økningen i piggfriandelen har vært størst i Trondheim. På ett år økte den fra 63 til 70 prosent. Årsaken er at kommunen innførte piggdekkgebyr i fjor. Da kommunen avviklet ordningen i 2010 falt andelen år for år, nå er den på vei opp igjen, sier Rosland.

Stavanger-nedgang
Bilistene i Stavanger og Sandnes overrasker. I disse to byene er det en nedgang i piggfriandelen på tre prosentpoeng til 74 prosent.

Kampanjen «PIGFREE» som Stavanger kommune har gjennomført har ikke gitt effekt – og fra oktober i år innfører kommunen piggdekkgebyr.

Negativ helseeffekt
Svevestøv har dokumentert negativ helseeffekt. Jo mer svevestøv og jo lengre opphold i luft med mye svevestøv, jo større er risikoen for helseskade. I Norge er bruk av piggdekk den viktigste årsaken til at grenseverdien for svevestøv (PM10) i forurensningsforskriften blir overskredet.

Fakta: Piggfriandelen 2017

By/ -område

Piggfri-andel 2017

Endring

Oslo

88 %

+ 2 %

Bergen

87 %

-

Asker og Bærum

87 %

+ 2 %

Drammen

81 %

+ 1 %

Fredrikstad og Sarpsborg

80 %

+ 1 %

Stavanger og Sandnes

74 %

- 3 %

Trondheim

70 %

+ 7 %

Skien og Porsgrunn

68 %

+ 1 %

Kristiansand

63 %

-

Hamar

56 %

+ 2 %

Ålesund

50 %

+ 4 %

Lillehammer

48 %

-

Tromsø

15 %

+ 1 %

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: