Nå får du førerkort på mobilen - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
Nå får du førerkort på mobilen
Trolig er Norge først i Europa med digitalt førerkort, men flere land er i utviklingsfasen og følger snart etter.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif

Fra i dag kan 2,2 millioner nordmenn laste ned førerkortet til sin mobil.

– Når du har behov for å vise at du har førerrett kan du åpne mobilen og vise førerkortet på skjermen, sier Bodil Dreyer Rønning som leder trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen.

Det ligger gode forklaringer om framgangsmåten på vegvesen.no/digitaltforerkort

Appen kan lastes ned i Google play og Apple store.

– Norge startet utviklingen etter flere andre land, men er trolig først i Europa med en løsning som alle får laste ned. Arbeidet med å utvikle løsningen startet for ti måneder siden, sier Rønning.

Forklaringen på den raske utviklingen, er at Norge har et moderne og funksjonelt førerkortregister (Autosys) å bygge tjenester på.

Menge vil nok sette pris på en ting mindre å huske på, og ikke minst at man slippe forelegg på 500 kroner om man blir stoppet uten førerkort i lommeboka.

Det digitale førerkortet er gyldig dokumentasjon på dine førerrettigheter men gjelder ikke som legitimasjon i andre sammehenger. Du trenger dermed ikke å ha med plastkortet i tillegg.

Men det er viktig å være klar over følgende:

  • Digitalt førerkort er foreløpig bare gyldig i Norge. (Norge lanserer digitalt førerkort før det er kommet bestemmelser om utforming i EU/EØS-området).
  • Digitalt førerkort er gyldig som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll.
  • Skal du leie bil – i Norge eller utlandet – vil du fortsatt i en periode måtte vise fram plastkortet.

Lettlest
En av fordelene med det digitale førerkortet er at det er lett å se hvilke førerrettigheter du har. De små kodene bak på plastkortet er i den digitale versjonen forklart med tekst.

I en undersøkelse Vegvesenet utførte med 7000 respondenter svarte 72 prosent at de ser fordelen med et digitalt førerkort.

Kontroll
For politiet og Vegvesenet som kontrollerer bilister ute på veiene er det digitale førerkortet alltid oppdatert. Kontrollørene har tilgang til registrene og kan kontrollere ektheten.

På litt sikt gir digitalt førerkort gevinster til samfunnet i form av færre oppmøter på trafikkstasjonene og reduserte kostnader til å produsere fysiske førerkort.

Det digitale førerkortet er langt mer lettlest enn det analoge:

pic
 
toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: