BMW 118i Cabirolet: Himmelen som tak

BMW-entusiaster som synes nye 3-serie Cabriolet har vokst seg for stor og komfortabel til å være sporty, får nå et nytt alternativ. Og mens konkurrentene velger rimelige løsninger med drift på forhjulene, er det helt uaktuelt hos kompromissløse BMW. Som i alle deres modeller, er det bakhjulene som tar seg av fremdriften. Heldigvis!

Publisert Sist oppdatert

BMW 118i Cabriolet

Først publisert i Bil 4 - 2008.

BMW-entusiaster som synes nye 3-serie Cabriolet har vokst seg for stor og komfortabel til å være sporty, får nå et nytt alternativ. Og mens konkurrentene velger rimelige løsninger med drift på forhjulene, er det helt uaktuelt hos kompromissløse BMW. Som i alle deres modeller, er det bakhjulene som tar seg av fremdriften. Heldigvis!

Det er utviklingen av 3-serien som har laget plass for en mer kompakt 1-serie. Nye 3-serie Cabriolet er utstyrt med sammenleggbar hardtop som på kalde og fuktige dager konverterer den til en lun coupé. I 1-
serie Cabriolet har BMW valgt den tradisjonelle løsningen med kalesje.

Det er en seier for estetikken, for du slipper en høy og stygg bakstuss. Dessuten får du et relativt brukbart bagasjerom – 260 liter når du kjører åpent, og 305 når du sitter lunt og godt under det lyd- og klimaisolerende stofftaket. Omkledningen tar 22 sekunder, og det er langt fra raskest i klassen. Men en fordel når du overraskes av et plutselig regnskyll, er at prosessen kan startes i hastigheter på inntil 40 km/t – i praksis ved vanlig kjøring i bytrafikk.

Fem effektive motorer

1-serie Cabriolet kommer ved lanseringen med fem motoralternativer. Topputgaven er den potente og vellydende 135i som henter ut hele 306 hk fra sin treliters rekkesekser med twin turbo. I Norge blir nok besteselgeren den firesylindrede 118i i motsatt ende av skalaen – med 143 hk og en startpris på under 350.000 kroner.

Mellom disse kan du velge 120i (firesylindret / 170 hk) eller 125i (rekkesekser / 218 hk). De som foretrekker diesel får også et sprekt alternativ – 120d med 177 hk. Skjønt innbitte cabentusiaster vil nok riste oppgitt på hodet over kombinasjonen cabriolet og diesel.

Alle varianter av 1-serie Cabriolet er utstyrt med BMW Efficient Dynamics, som til tross for spreke ytelser holder forbruk og CO2-utslipp på et lavest mulig nivå. Aktiv, så vel som passiv sikkerhet er på høyde med hva du forventer å finne i en moderne BMW, og du har selvsagt en rikholdig liste med ekstrautstyr, slik at du kan tilpasse bilen til ønsker og behov. Her er det ikke vanskelig å svi av et sekssifret beløp.

Sekserglede

Ved presselanseringen i Valencia kjørte vi 125i. Rekkesekseren yter 218 hk og har et lydbilde som stiger i et praktfullt crescendo etter hvert som du nærmer deg turtallssperra på 7000 omdreininger. Motoren formelig ber om høye turtall, stikk i strid med gearskiftindikatoren (en
del av Efficient Dynamicspakken) på instrumentpanelet, som bare tenker utslipp, og som ber deg geare opp til mer økonomisk kjøring.

En akstid på 6,8 sekunder forteller imidlertid at ytelsene står i stil med lydbildet, så det er synd at en startpris på 550.000 kroner tvinger de fleste norske kunder til å velge en av de rimeligere firerne.

Bilen er komfortabel nok for å tilfredsstille amerikansk smak, det er tross alt på det kontinentet de fleste bilene skal selges. Likevel oppfører den seg lekent og sporty på spanske fjellveier på tross av en ganske solid matchvekt. Så utrolig det enn kan høres, veier en kompakt 1-serie Cabriolet mer enn en rommelig 5-serie sedan!

1-serie Cabriolet er på plass i Norge i mars, og salgsdirektør Øystein Sponheim forventer å finne 150 kunder til bilen i løpet av 2008. De fleste vil nok velge 118i eller 120d, mens et fåtall vil leve drømmen sin helt ut og velge en modell med rekkesekser.

Nærmeste konkurrent blir Audi A3 Cabriolet, som lanseres omtrent samtidig. Men muligens vil den også få potensielle 3-serie Cabriolet-kunder til å gå for den mer kompakte og kjørevillige 1-serien.

BMW 118I CABRIOLET
Motor: Firesylindret, 1995 ccm. Effekt: 143 hk v/6000 o/min, 190 Nm v/4250 o/min.
Egenvekt: 1480 kg. Nyttelast: 365 kg. Bagasjerom: 260–305 liter. Forbruk: 0,63 l/mil.
CO2-utslipp: 149 g/km. Aks. 0–100 km/t: 9,3 sekunder. Maks. hastighet: 210 km/t.
Pris: 332.700 kroner.
Konkurrent: Audi A3 Cabriolet.

Powered by Labrador CMS