Peugeot 307 SW

307 SW er et spennende konsept for plassutnyttelse i kompaktklassen.

Publisert Sist oppdatert

Peugeot 307 SW
Peugeot 307 SW

Først publisert i BIL 5 - 2002.

For å begynne med en kjapp oppklaring: Peugeot 307 stasjonsvogn, som ikke heter SW, er en 5-seter.SW, som ikke står for Station Wagon, er en 7-seter. Klart?

Peugeots prosjektleder hevder faktisk at SW ikke betyr noe bestemt, det er en betegnelse som er valgt på spesialutgaven av 307 med glasstak og plass til syv seter. I slutten av mai er 307 SW klar for det norske markedet, mens stasjonsvognen følger i løpet av sommeren. Peugeot 206 får også sin SW-versjon, og den er klar til høsten.

Det er større forskjell på 5-dørs 307 og 307 SW enn bare karosserisilhuetten. Det som egentlig har gjort det mulig å presse inn syv seter, er nemlig at nykommeren har 10 centimeter større akselavstand. I tillegg til 12 cm større overheng bak, betyr dette at nykommeren har 22 cm større utvendig lengde. Dermed er 307 SW 10 cm lenger enn Opel Zafira.

Motorutvalget er identisk med 5-dørs 307, det betyr 1,6- og 2,0-liters bensinmotorer og 2,0-liters HDi-motorer. Tallene for akselerasjon fra 0–100 km/t ligger mellom 1,5 og 2 sekunder høyere for SW-utgaven enn for 5-dørs. "Synderen" for det finner vi i 135 kg høyere vekt. Kjøreegenskapene gir litt mer storbilfølelse enn i 5-dørs 307. Dette skyldes ikke bare at akselavstanden er større, med mer overheng og mer stål bak bakdørene har bilen fått en gunstigere vektfordeling. På 5-dørsmodellen hviler hele 61% av vekten på forakselen, på SW er det redusert til 58%.

Fleksibilitet i høysetet
Slik som vi etter hvert kjenner fra andre minivan-modeller, byr også Peugeots nykommer på en rekke muligheter for å plassere de syv setene i ulike kombinasjoner. Den tredje seteraden, som utvider bilen fra en vanlig femseters stasjonsvogn, byr på minimal benplass. Med mindre setene i rad 2 skyves fremover – slik at det ikke er nevneverdig benplass igjen der – er de to setene i bakerste rad bare egnet for barn. Og som 7-seter rommer bagasjerommet beskjedne 137 liter. Sånn sett bør 307 SW betraktes som en fleksibel femseters stasjonsvogn, med mulighet for å frakte syv personer over korte avstander. Når setene i rad 3 slås sammen, øker bagasjevolumet til 388 liter.

Fleksibiliteten er stor, for setene i rad 2 kan plasseres i rad 3, og omvendt. Alle setene i rad 2 kan skyves frem og tilbake til sammen 13 cm, ryggvinkelen kan reguleres, seteryggene kan felles ned og danne bord, og setene kan foldes sammen og reises på høykant mot setene foran. Midtsetet i rad 2 kan erstattes av en kjøleboks, som er ekstrautstyr. De fem baksetene kan slås sammen eller tas helt ut av bilen. Når alle fem bakseter er slått sammen, rommer bilen velvoksne 737 liter når det lastes opp til vinduene, et volum som øker med rundt regnet 20 liter for hvert sete som tas helt ut av bilen.

Panoramatak
For å redusere soloppvarmingen gjennom det 1,33 kvadratmeter store "panoramataket" er glasset konstruert av farger og ulike sjikt som reduserer varmegjennomgangen betydelig i forhold til klart glass. Taket kan også dekkes til av en elektrisk betjent solskjerm som er skjult i taket over tredje seterad.

Det store glasstaket har også medført at bilens konstruksjon er endret på en rekke punkter. Ettersom tverrbjelken i taket ved B-stolpen er fjernet på grunn av glasstaket, er det bygd inn forsterkninger andre steder i karosseriet for å opprettholde stivheten.

DETTE ER PEUGEOT 307 SW:

Lengde: 441,9 cm. Bredde: 175,7 cm. Høyde: 154,4 cm. Akselavstand: 270,8 cm. Sporvidde f/b: 150,5/151,0 cm. Bagasjeromvolum: 135/1540 liter. (VDA). Tankvolum: 60 liter.
Forbruk ifølge 99/100/EU. Alle data basert på manuell gearkasse.

Powered by Labrador CMS