Volvo 740: Solide linjer

Stor, solid og trygg er stikkord for Volvos mest skarpskårne modell.

Publisert

Først publisert i BIL 8 - 1998.

I de siste numrene av bladet har vi omtalt nyere bruktbiler, men denne gang skal det handle om en skikkelig brukt bil. Volvo 740 ble introdusert i 1984 og det er seks år siden modellen forsvant som nybil fra norske forhandlere.

Den siste traktor
Volvo 740 var ikke en direkte etterfølger til 240. Sistnevnte overlevde faktisk sin etterfølger. Den siste 240 ble solgt i 1993, mens 740 ga seg i 1992. 740 lever riktignok videre i den lett avrundete fasongen til 940, nå bare å få som herregårdsvogn.

Teknikken i 740 er velprøvde Volvo-løsninger. Bakhjulsdrift med stiv bakaksel er ikke det beste for å takle dårlig vei og glatt føre. For trofaste Volvo-eiere bød derfor ikke bilen på noen overraskelser. I mer bedagelig tempo på landeveien er derimot 740 komfortabel. Kupéen er rommelig, plassen i baksetet er god, og ikke minst er førersetet et godt sted å sitte. Og det slites ikke. I månedens testbil, som nå har rullet 270.000 km, var stoppen fast og stofftrekket like helt som da bilen var ny – om enn noe blassere i fargen. Men den blå plasten på dører og dashbord sa tydelig fra at dette ikke var noen nyere bruktbil. Sedanutgaven av 740 har et stort bagasjerom, men gulvet er ikke helt flatt. Lasteterskelen er også svært høy etter dagens standard. Da kommer stasjonsvognen bedre ut. Det firkantede karosseriet gjør det enklere å utnytte plassen.

Vi har som vanlig tatt med en bil til NAFs testestasjon på Økern i Oslo og latt ekspertene se nærmere på den. Denne gang en 740 GLE, registrert i 1985. Den har som nevnt gått 270.000 kilometer, noe som ikke er uvanlig for en 13 år gammel Volvo.

Olje mot rust
Den har vært oljebehandlet minst to ganger. Det var derfor lite rust å finne under bilen, med unntak av innvendig i bakskjermene og et stykke bakover. Mye av denne rusten kunne vært unngått hvis bilen hadde vært utstyrt med skvettlapper. Siden 740 driver på bakhjulene, kastes sten og grus opp i bakskjermen og sliter fort av den rustbeskyttelsen som finnes. Nede på dørene og langs fremkanten på panseret var det begynt å dukke opp rust, men foreløpig ikke verre enn at det lar seg utbedre for en relativt rimelig penge. 27.000 mil setter sine spor på en bil. Frontrute og lykteglass var kraftig oppskrapet og burde byttes. Det var oljelekkasje i tannstaget og bremseskivene var slitte.

I NAFs bruktbilundersøkelse kommer Volvo 740 ut med langt færre feil enn gjennomsnittet. Men feil/slitasje på opphengskuler, styrestag, tannstang og styreservo er vanlig. Hold også et våkent øye med slurende clutcher. Og som vanlig på bruktbiler: På bremsene kan det finnes både feil og stor slitasje, men det skyldes som oftest dårlig oppfølging fra eiernes side.

Solid motor
Fremdriften er det en 2,3-liters firesylindret motor med 8 ventiler som står for. I forhold til sylindervolumet har Volvo tatt ut beskjedne 116 hester. Dreiemomentet er bedre med 183 Nm ved 2500 o/min, men skal du få fart på bilen er du likevel avhengig av relativt flittig bruk av gearspaken. Så veldig bensingjerrig er Volvoen heller ikke, men motoren er solid og det kommer bruktbilkjøperen til gode. Motorene i Volvos B-serie takler noen hundre tusen kilometer uten større problemer. Fra modellåret 1988 ble for øvrig katalysator og innsprøytning standard, noe som førte til at effekten sank til 112 hester.

Volvo kunne ikke tilby det aller største motorutvalget til 740 og holdt seg til 2,3-liters sylindervolum. I 1985 kom en turbomotor på 182 hester, og GLE-utgaven har en 2,3 liter med 131 hester. I tillegg finnes dieselmotorer på 82, 109 og 122 hester, men disse ble aldri noen storselgere.

Periodisk stygg ulv
Hvis man skal kjøpe så gamle bruktbiler som 740 er i ferd med å bli, er det viktig å regne litt reparasjoner inn i kjøpesummen. Mellom ti og tyve tusen kroner til øyeblikkelige reparasjoner og vedlikehold bør tas med i sluttsummen, hvis man er ute etter en trafikksikker og godkjent bil. Brukte biler skal nå inn til periodisk kjøretøykontroll hvert annet år. Det blir derfor vanskeligere å la bilen skure og gå uten skikkelig vedlikehold.

Det skal godt gjøres å finne feilfrie eksemplarer av 10–13 år gamle bruktbiler. Men de trenger ikke være dårlige kjøp av den grunn. Volvo 740 var i sin tid regnet som en meget sikker bil, og den er rommelig. Dessuten relativt enkel for en hobbymekaniker å vedlikeholde på egen hånd.

Tekniske data

Powered by Labrador CMS