Porsche 911 RSR
Porsche 911 RSR

Porsche 911 RSR
Porsche 911 RSR

Porsche 911 RSR
Porsche 911 RSR

Porsche 911 RSR
Porsche 911 RSR

Porsche 911 RSR
Porsche 911 RSR

Porsche 911 RSR
Porsche 911 RSR

Porsche 911 RSR
Porsche 911 RSR

Porsche 911 RSR
Porsche 911 RSR

Porsche 911 RSR
Porsche 911 RSR

Porsche 911 GT1 tok totalseier på Le Mans i 1998
Porsche 911 GT1 tok totalseier på Le Mans i 1998

Porsches nye vinneroppskrift

Selv om Porsche vant 24-timersløpet på Le Mans med sin prototyp, har de meget opptatt av å nå til topps også i GT-klassen. Her er deres nye våpen.

Publisert Sist oppdatert

Porsche 911 RSR er utviklet for å utnytte regelverket for 24-timersløpet i 2017 maksimalt. En lett bil med splitter ny motor plassert foran bakhjulene, skal gi suksess. Generalprøven finner sted under 24-timersløpet på Daytona i januar, men de er meget godt forberedt.

– Selv om bilen har typiske 911 design, er det den største evolusjon vi noensinne har gjort med vår topp GT-modell, sier Dr. Frank-Steffen Wallister, sjefen for Porsche Motorsport.

Bilen er ny fra innerst til ytterst – det være seg chassis, karosseristruktur, aerodynamikk, motor og transmisjon – alle elementer er designet fra scratch.

Gjennomtenkt
Motorplasseringen har gitt ingeniørene mulighet til å installere en ekstra stor diffuser. Kombinert med en bakving hentet fra LMP1-raceren, er downforce og aerodynamisk effektivitet vesentlig forbedret.

– Vi fokuserte på å lage en moderne og lett normalt pustende motor, siden dette ga ingeniørene stor frihet med hensyn til design av bilen, sier Dr. Walliser.

Den 4,0-liters boxer-sekseren yter inntil 510 hestekrefter – avhengig av størrelse på restriktoren (som begrenser luftinnsuget). Motoren er i basis lik den som sitter i 911 GT3 R og 911 GT3 Cup som Porsche Junior Dennis Olsen skal kjøre i 2017-sesongen.

Hendler på rattet styrer den sekvensielle 6-trinns girkassen innkapslet i magnesium, som leverer kreftene til de 31 cm brede bakhjulene (forhjulene er 30 cm brede).

Økt sikkerhet
For første gang er GT-raceren utstyrt med radarstøttet kollisjonsvarsel. Dermed kan den oppdage de raskere LMP prototypene selv i mørket, og sørge for å unngå konflikter.

Sikkerhetsburet er nyutviklet, og racingsetet er boltet fast i gulvet for maksimal sikring av føreren. For å kompensere for ulike sjåfører kan pedalene justeres i lengderetningen.

Muligheten for service under løpene er også vesentlig forbedret. Store deler av karbonfiber karosseriet kan raskt skiftes ut, og taket kan fjernes for å komme bedre til interiøret når det er nødvendig. Også chassiset er kjapt å justere.

Selv om Porsche 911 RSR er splitter ny, er fargesammensetningen den samme som vi kjenner fra tidligere – hvitt, rødt og sort på fabrikkbilene.

Omfattende program
I 2017 planlegger fabrikkteamet å stille med 911 RSR på 19 arrangementet, tilsvarende 140 timer med racing. Teamet stiller med to biler i verdensmesterskapet FIA WEC som inkluderer Le Mans, samt det amerikanskbaserte IMSA Weathertec mesterskapet.

– Siden vi rullet ut bilen i mars har vi gjort unna 36.000 kilometer med testing i Europa og Nord-Amerika, så vi er bedre forberedt enn noen gang tidligere, sier Marco Uhjasi, sjef for Porsches GT-program.

Dersom Dennis Olsen fortsetter suksessen han startet i fjor, går det neppe mange år før han får prøve seg som fabrikkfører. Men i år har han et meget omfattende program som inkluderer den internasjonale Porsche Supercup og tyske Carrera GT Cup i tillegg til andre utvalgte løp.

Powered by Labrador CMS