Porsche 911 på Ojos del Salado i Chile
Porsche 911 på Ojos del Salado i Chile
Porsche 911 på Ojos del Salado i Chile
Porsche 911 på Ojos del Salado i Chile
Porsche 911 på Ojos del Salado i Chile
Porsche 911 på Ojos del Salado i Chile
Porsche 911 på Ojos del Salado i Chile

På verdens høyeste vulkan

Porsche i ekstreme omgivelser

Det er ikke uvanlig for en Porsche å utsettes for ekstreme påkjenninger. Men denne gangen var de av en noe spesiell karater.

Publisert

Dersom du har vært på kjøreopplevelse med Porsche, så vet du at instruktørene heier på deg når du utsetter bilen for ekstreme utfordringer. I alle fall så lenge du holder deg på banen.

Men i dette tilfellet fikk begrepet ekstreme utfordringer helt nye dimensjoner. Her fins verken bane eller landevei, luften er svært tynn og temperaturene ekstremt lave. Ganske uvanlige forhold for en sportsbil.

Et team under ledelse av den erfarne racerføreren og eventyreren Romain Dumas bestemte seg for å teste ut grensene for en 911, og de startet eventyret på en av verdens mest ugjestmilde steder – Ojos del Salado i Chile, verdens høyeste vulkan.

Første test av bil av mannskap er gjennomført, og det er trolig få andre biler i verden som har operert i så ekstrem høyde. Med Dumas bak rattet klatret 911-en opp til den 6007 meter høye toppen via bratte skråninger og med is og snø som underlag.

Temperaturer ned til minus 30 og luft med halvparten så mye oksygen som ved havnivå ga tøffe utfordringer for menn og maskiner, men alle klarte seg bemerkelsesverdig bra.

– Dette var en uforglemmelig opplevelse på et sted som er både vakkert og brutalt på samme tid. Jeg antar at de eneste maskiner i verden som var høyere enn oss i dag var flyene, konstaterte Romain Dumas.

– For teamet og bilene dreide det seg om å teste muligheter, og «rett ut av boksen» var bilen både tøff og sporty. Vi satte den virkelig på tøffe utfordringer, men den følte seg likevel hjemme i så ekstreme situasjoner.

Det ble bygget to biler for den spesielle ekspedisjonen, basert på 911 Carrera 4S (992) med standard turbomotor som yter 450 hk / 530 Nm (under normale omstendigheter) og standard 7-trinns manuell girkasse.

911 viste seg å være et ideelt utgangspunkt med kombinasjonen av robust, lett chassis, kort akselavstand og krefter nok til å takle den ekstreme høyden.

Ingeniørene hos Porsche i Weissach jobbet tett med Romain Dumas Motorsport og kombinerte sin felles kreativitet for å forberede ekspedisjonen.

Bilene ble utstyrt med veltebur, karbonfiber seter og racingbelter for å bli sikrest mulig for det ekstreme oppdraget. Portalaksler ble montert for å øke bakkeklaringen til 350 millimeter og girkassen ble modifisert med lavere utveksling for formålet og tilpasset offroad-dekkene.

Understellet ble dekket med Aramid-fiber som beskyttelse mot det steinete underlaget. Manuelle differensialsperrer ble benyttet sammen med et avansert steer-by-wire system.

Til slutt ble det montert en vinsj i bilens front mens skjermene ble breddet ut for å gi plass til 310 mm brede terrengdekk.

Det ligger i kortene at dette bare var den første av flere planlagte ekspedisjoner, så bli ikke overrasket om vi snart hører mer fra Porsche og Dumais.

Og kanskje er dette bare oppvarmingen til noe mer? Det er jo snart 40 år siden Porsche deltok i Dakar Rally som de gikk seirende ut av i 1986.

Powered by Labrador CMS