"FULL TANK" PÅ FEM MINUTTER, Stellantis inngår samarbeid med Ample om batteribyttestasjoner.

Nå går også Stellantis for batteribytte

NIO har tydeligvis gått opp et spor mange akter å følge. Nå har Stellantis inngått samarbeid med Ample om å bygge batteribyttestasjoner.

Publisert

For et par dager siden kunne vi fortelle at NIO har inngått avtale med Changan (inkl. Xpeng) og Geely om felles batteribyttesystem. I dag melder Stellantis at de inngår samarbeid med Ample og planlegger å ha sine første batteribyttestasjoner operative i 2024.

Dette er ikke nye tanker hos Stellantis. Da Fiat viste sitt spennende Centoventi Concept i 2019 var nettopp noe av kluet at du kunne kjøpe bilen med en moderat batteripakke for bruk til bykjøring, og få denne byttet i løpet av fem minutter om du skulle på en lengre tur.

Free2move

Fiat sier planen er at løsningen i første omgang skal implementeres i deres bildelingstjeneste, Free2move, som har en flåte på 100 Fiat 500e utplassert i Madrid.

Dette er selvsagt bare starten for Stellantis som har 14 bilmerker under paraplyen, hvorav de fleste er representert i Norge av Bertel O. Steen.

– Partnerskapet med Ample er nok et eksempel på hvordan Stellantis utforsker alle veier som muliggjør mobilitetsfrihet for våre elbilkunder. I tillegg til andre prosjekter vi jobber med, gjør Amples løsning for batteribytte det mulig å tilby større energieffektivitet, høy ytelse og mindre rekkeviddeangst. Vi ser frem til å gjennomføre det første programmet med vår Fiat 500e, sier Ricardo Stamatti, Stellantis Senior Vice President, Charging & Energy hos Stellantis.

(saken fortsetter)

Som å fylle tanken

Amples teknologi gir en alternativ måte å levere energi til elektriske kjøretøy som er like rask som å fylle bensin eller diesel. Ettersom man benytter seg av dagens batterier, kan den nye løsningen introduseres uten å gjøre store endringer på dagens plattformer.

I tillegg kan Amples lette batteribyttestasjoner settes opp i løpet av tre dager, noe som muliggjør en raskt skalerbar infrastruktur.

Når en Ample-aktivert elbil nærmer seg Ample-stasjonen, gjenkjennes kjøretøyet umiddelbart. På plass i stasjonen starter sjåføren batteribyttet fra mobilappen, og bytter til et fulladet batteri på mindre enn fem minutter.

Funksjonaliteten i løsningen fra Ample vil ifølge Fiat være spesielt egnet for delingsbiler og andre kunder som har behov for å minimere tiden som elektriske kjøretøy er ute av drift. Amples batteriteknologi vil bli gjort tilgjengelig for elbilkunder på abonnementstjenestebasis.

Stellantis’ strategi går ut på å kun selge elbiler i Europa mens disse skal utgjøre 50 prosent av miksen for person- og varebiler i USA fra 2030. Fra 2038 skal selskapet være karbonnøytralt.

Powered by Labrador CMS