1972: Audi 80

Tenk deg Wolfsburg på denne tiden. Bobla begynte åpenbart å dra på årene – det nærmet seg dagen da den skulle banke T-Fordens produksjonstall. 411 var en oppblåst Boble, fullstendig uegnet til noe som helst.

Publisert

Og hvor kom så den fra?

Audi – en eldgammel fabrikk, ble en del av Auto Union før krigen, og naturligvis en smule desimert i 1945. AU ble gjenopprettet i Düsseldorf i 1949med Mercedes som hovedeier fra 1956. De la inn både en del dyktige teknikere og grunnlaget for en ”høyttrykksmotor (komp på godt over 10:1 på 1960-bensin var ikke dårlig). I 1964 fikk Volkswagenswerk aksjemajoriteten og året etter gjeninnførte de Audi-navnet.

I 1969 ble det sammenslåing med NSU som hadde holdt på å ta livet av seg selv med Wankelmotoren, mens Audi drev og rotet med noen ganske ustrukturerte Super 90, og 60 og 100 S 2+2. Ikke før den meget moderne Audi 80 kom, begynte det å ligne på ro og orden igjen. I hvert fall sammenlignet med storebror i Wolfsburg, der det hotteste prosjektet under Audi 80s utviklingstid, var EA 266. En aldeles umulig kompaktbil, med motoren sentralt plassert under gulvet, hele enheten ut for service, og sammensettingskost fire ganger boblas.

Den nye VW-direktøren, Rudolf Leiding tok heldigvis livet av den. Og her møter vi endelig redningsmannen. Rudolf Leiding overtok VW-stillingen fra Kurt Lotz, en fyr som hadde vokst opp i luftkjølings/hekkmotor-miljøet, og som trodde at alle konsulent-løsninger som kom fra Porsche var Frelse, og som derfor omfavnet 266-prosjektet, som var Porsche hele veien. Leiding kom fra Ingolstadt, han hadde vært sjef for Audi, han kjente godt de folkene som jobbet der (se også 1983-bilen) og han var derfor ikke plaget av NIH-syndromet (not invented here = alt som kommer uttafra er dritt).

Derfor hentet han ut et av de mange lovende Audi-prosjekter, brukte det for å stoppe raset, satte folk på en kjapp videreutvikling slik at også VW kunne få glede av det, innledet samarbeidet med Italdesign, og fikk, kort fortalt, gigant-konsernet på fote igjen.

Sjelden har en bil til de grader fortjent betegnelsen Årets Bil. Men i dette tilfelle, ikke nødvendigvis fordi det var en god bil, men fordi det var en førsteklasses redningsplanke.

Men Audi 80, Årets Planke, passer vel ikke så godt.

Stort bilde av Audi 80 brosjyre

Powered by Labrador CMS