Helge Dimmen (t.v.) har vært med DropRacks siden starten i 2016 – også her nede på Automechanika. Gaute A. Ringvold, mentor, har gått inn som styreformann.
Helge Dimmen (t.v.) har vært med DropRacks siden starten i 2016 – også her nede på Automechanika. Gaute A. Ringvold, mentor, har gått inn som styreformann.

Heder til norsk start-up

I den prestisjetunge Innovation Award, som deles ut under Automechanika i Frankfurt kom et smart norsk-utviklet produkt på topp.

Publisert Sist oppdatert

DropRacks heter firmaet, men firmanavnet beskriver egentlig bare halve jobben som gjøres. Her er det nemlig racks som løftes også og ikke bare droppes.

Vi møtte dem første gang på Automechanika i 2016. Da var de en gjeng unge idémakere, rett ut fra Entreprenørskolen på NTNU.

Grunnlaget for turen var et takstativ med en spennende kinematikk som tillot stativet å komme ned til deg slik at du kunne laste det bekvemt i brysthøyde og så sveive det hele på plass opp på bilen igjen.

De hadde med seg beta-utgaven av fenomenet sitt til den store bilbransjemessen, og var egentlig på jakt etter investorer.

Noe må de ha funnet, blant annet takket være Gaute Ringvold som jobber med start-ups og som i dag er styreformann i selskapet.

I hvert fall var det stor optimisme da vi igjen traff dem på Automechanika i 2018 – men så kom det jo tider som bremset.

Denne gangen var optimismen på plass igjen.

– Dette har vært en god utstilling for oss, fortalte Ringvold og hadde to ferske eksempler.

– I går solgte vi til to forskjellige kunder i USA. En pall til hver – en av dem hadde en idé om å lage en bilrelatert hub bare for kvinner.

(saken fortsetter)

Og for Helge Dimmen, en av de opprinnelige fra 2016, og gründeren med de gode kinematikk-ideene, hadde det vært ekstra bra.

– På et stort arrangement tidlig i messen ble vi tildelt Innovasjonsprisen – det tror jeg ikke noen norske har oppnådd før oss, sa han, og viste stolt frem trofeet.

Denne henger høyt, i år var det 133 produsenter som konkurrerte om æren. I klassen for Accessories and Customizing ble de fulgt til døren av en smart svensk batterilader som selv fant ut hvilken pol den ble koblet til, og som selv oppdaget kjemien i batterier. En umulig-å-ta-feil lader.

Men det var DropRack som vant og fikk stor oppmerksomhet.

Uten last er den ikke særlig høyere enn et vanlig takstativ. Den genererer sikkert like mye vindstøy. Og den er utstyrt med standard T-spor slik at man kan feste alle typer utstyr. Den kan bære inntil 75 kg, og er DIN sertifisert.

Produksjonen skjer hos noe som heter Hettich som er en av verdens ledende på hengsler. Fellesnevner: kinematikk.

Produksjonen er fremdeles beskjeden, men Ringvold snakker om en dobling neste år – da er vi godt over 3000 enheter, og med interessen på Automechanika denne gangen regner han med en interessant fremtid.

I Norge selges DropRacks av Bertel O. Steen.

Helge Dimmen med sin Innovation Award.
Helge Dimmen med sin Innovation Award.
Powered by Labrador CMS