Førerprøvesensor og kandidat.

Statens vegvesen:

Stor etterspørsel etter førerprøver

Årets startet litt labert med hensyn til oppkjøringer og teoriprøver, men nå har det tatt seg opp og er omtrent på fjorårsnivå.

Publisert Sist oppdatert

I første halvår er det gjennomført 76.039 oppkjøringer og 107.731 teoriprøver. 78 prosent av kandidatene besto oppkjøringen og 58 % teoriprøven. På samme tid i fjor ble det gjennomført 79.364 oppkjøringer og 105.739 teoriprøver. 79 prosent besto oppkjøringen og 62 % fikk godkjent teoriprøven i første halvår 2022.

– I årets første fire måneder var det lavere etterspørsel etter oppkjøringstimer enn på samme tid i fjor, men dette har endret seg fram mot sommeren. I juni 2023 er det for eksempel gjennomført ett tusen flere oppkjøringer enn i samme periode 2022, sier avdelingsdirektør Heidi-Kristin Herbst i Trafikantavdelingen i Statens vegvesen

– Det er gjennomført 2000 flere teoriprøver i første halvår 2023 enn på samme tid i fjor. Bare i juni i år er det gjennomført 700 flere teoriprøver enn i juni i 2022, supplerer fungerende leder i Brukertjenester seksjonssjef Bente Karin Trana i Statens vegvesen.

Flere velger automatgir

– Andel førerprøvekandidater som gjennomfører oppkjøring i kjøretøy med automatgir har på landsbasis økt fra 50 prosent i første halvår 2022 til 56 % på samme tid i år. Ser vi på tallene fem år tilbake i tid var det i første halvår 2018 en andel på 15 %, sier Heidi-Kristin Herbst.

– Den store forskjellen mener vi å kunne koble til det økte elbilsalget de siste årene. Oslo er på topp i denne sammenheng med en andel på 75 % av alle førerprøver i juni. Fem år tilbake i tid hadde de en andel på 28 %, sier Heidi-Kristin Herbst.

– Statens vegvesen gjennomfører oppkjøring og teoriprøver for å sikre at alle som skal ut og kjøre på veiene våre har den nødvendige kompetansen som kreves. Dette er et viktig element i vårt kontinuerlige arbeid mot null drepte og hardt skadde på norske veier, sier Herbst.

Powered by Labrador CMS