Statens vegvesen:

Du kommer tett på naturen i åpen bil- og det er fullt mulig å nyte en regnværstur over Sognefjellet.

På tide å børste støv av skiltene?

Våren er like om hjørnet, og mange kan glede seg til en ny sesong i bobil, på to hjul eller i en kjær hobbybil. Husk å registrere kjøretøyet ditt, enten det er motorsykkel, bobil eller noe annet, før du tar det i bruk igjen.

Publisert Sist oppdatert

Det gjør du enkelt på vegvesen.no/dinside. For å påregistrere kjøretøyet må du ha gyldig forsikring.

– Selv om skiltene er på, er det ulovlig å kjøre med et avregistrert kjøretøy, sier Tonje Sundland Mogensen, kontorsjef i Statens vegvesen.

På vegvesen.no/kjoretoyopplysninger kan du sjekke om kjøretøyet ditt er påregistrert.

5000 kroner i gebyr

Om du bruker et kjøretøy som er avregistrert får du et gebyr på 5 000 kr og skiltene blir inndratt. Dersom du blir involvert i en ulykke med et uforsikret kjøretøy, kan du i tillegg bli holdt økonomisk ansvarlig.

12. september i 2022 ble det mulig å av- og påregistrere kjøretøy på nett, og beholde skiltene. Tidligere måtte du reise på trafikkstasjonen for å levere og hente skiltene.

Sjekkliste for eiere av sesongkjøretøy

Med hus på hjul kan landet utforskes på langs og på tvers
  • Sjekk at du har riktig førerkort for å kunne kjøre bobilen eller trekke campingvognen. Det kan du sjekke i Bil og henger-appen til Statens vegvesen. Last ned her.
  • Hvilke førerretter du har, kan du lese av på ditt fysiske eller digitale førerkort.
  • Øv før du legger ut på langtur. En bobil tar større plass i trafikken og det kan være uvant å kjøre.
  • Det samme gjelder for deg som har motorsykkel. Det kan være flere måneder siden forrige gang du kjørte motorsykkel. Ta det med ro de første turene, så hode og kropp blir vant til å kjøre motorsykkel igjen.
  • Pass på vekta! Ikke pakk for mye i bobilen. Du må holde deg innenfor totalvekten. Er du usikker kan du veie bilen på en av våre vekter langs veien. Finn nærmeste vekt på www.vegvesen.no/vekt
  • Bobilen og motorsykkel har kanskje stått lagret i flere måneder. Sjekk derfor den tekniske tilstanden. Sjekk at dekkene har luft og tilstrekkelig mønster og at bremser og lys virker som de skal. Er du usikker bør du bestille time på et verksted.
  • Løse gjenstander kan bli livsfarlig i en bråstopp eller kollisjon. Fest løse gjenstander. Et usikret nettbrett veier 24 kg ved en bråstopp i 50 kilometer i timen.
Mange gleder seg til å få tohjulingen på veien
Powered by Labrador CMS