Fredric Aasbø med NBF-president Finn Eirik Eilertsen (t.h.)og generalsekretær Hallgeir Raknerud

Hedret av Bilsportforbundet

De gjeveste prisene på Bilsportgallaen

Lørdag avholdt Norges Bilsportforbund sin årlige galla hvor årets hederspriser ble delt ut. Her er vinnerne av de mest prestisjetunge prisene.

Publisert Sist oppdatert

Fredric Aasbø (37) er kåret til Årets Bilsportutøvere av Norges Bilsportforbund. Aasbø har i en årrekke tilhørt verdenseliten i drifting, og i år vant han den prestisjefylte serien Formula Drift for tredje gang.

Det var under Bilsportforbundets Bilsportgalla på lørdag kveld at kåringen ble offentliggjort og Fredric ble hyllet av over 800 bilsportvenner som var samlet for å feire et meget godt år for norsk bilsport.

Formula Drift er en svært prestisjefylt amerikansk serie som regnes som verdensmesterskap i drifting. Aasbø vant serien også i 2015 og 2021. Han er historiens mestvinnende fører i serien.

I USA er Fredric kjent for sin «flat-out style», og han er svært populær blant det store og entusiastiske publikummet som følger sporten i USA, og ellers i verden.

Fredrik Aasbø konkurrerer for klubben NMK Solør og er helprofesjonell bilsportutøver i det amerikanske teamet Papadakis Racing. Han kjører Toyota med solid støtte fra den japanske bilprodusenten.

Drifting har vært en del av Norges Bilsportforbund siden 2006, og i alle disse årene har Fredric Aasbø vært vår ledende utøver internasjonalt. Før han satset på drifting var Fredric også en del av Norsk Bilsport som kartingfører.

Med sine prestasjoner internasjonalt har han vist vei for flere landsmenn som etter hvert hevder seg godt ute i verden. Også i 2015 ble Aasbø kåret til Årets Bilsportutøver i Norge.

Aasbø har i løpet av de siste 15 årene kjørt inn til 100 pallplasser i forskjellige løp og serier på tre kontinenter. Både i Europa, USA, Japan og Midt-Østen har Aasbø konkurrert med suksess.

Tobias Spangen ble vinner av ”Bilsporttalentet 2022”

Tobias Spangen (15) fra Ridabu og klubben NMK Hamar kunne juble da han ble avslørt som vinner av den prestisjefylte konkurransen «Bilsporttalentet 2022» og en premie på 300.000 kroner.

Helt siden den omfattende konkurransen ble avholdt 20.-21. september, har både Tobias og hans fire konkurrenter måttet vente tålmodig på juryens avgjørelse. Lørdag ble den offentliggjort. Da kunne talentet fra Hamar motta den gjeve premien til en verdi av 300.000 kroner.

Bilsporttalentet er den mest omfattende og prestisjefylte talentkonkurransen i norsk motorsport. Blant alle bilsportsutøvere mellom 15 og 21 år blir fem finalister plukket ut. Finalistene er gjennom flere krevende tester og har juryens skarpe øyne på seg hele tiden.

Finalen bestod av to dager på Vålerbanen og Starmoen med gokart, Porsche Cayman GT4, bilcross, rallysimulator, TV-intervju, fysisk test og presentasjon av seg selv.

De fem finalistene i årets konkurranse var Petter Sevæs Waskaas, Andrine Rafoss, Tobias Spangen, Marius Solberg Hansen og Karl Peder Nordstrand. De har erfaring fra rally, rallycross, racing, bilcross, crosskart, bakkeløp, gokart og simracing.

– Det var et utrolig høyt nivå på finalistene i år, og de imponerte alle sammen i alle øvelser. Det ble som vanlig et vanskelig jurymøte, men Tobias Spangen var den som imponerte mest, og ble kåret som vinner, sier sportssjef i Norges Bilsportforbund, Atle Gulbrandsen.

Tobias Spangen er norgesmester i crosskart 125 ccm de to siste årene og har vært nærmest uslåelig. I 2021 hadde han to seire og tre andreplasser som tellende resultat i NM. I år hadde han tre seire og to andreplasser. I tillegg vant han i år NMKs landsfinale i bilcross for juniorer.

Norges Bilsportforbunds samarbeidspartnerne til Bilsporttalentet er Porsche, HTB Racing, Vålerbanen, Bilforlaget, KNA, NMK, FMK, Proffklær AS, Team Supernasjonal, TV Media og Star Group AS.

Petter Solbergs stipend til Andrine Rafoss

Bilsportutøveren Andrine Rafoss (18) ble lørdag tildelt Petter Solbergs stipend. Stipendet på 150.000 kroner fikk hun under Bilsportgallaen der over 800 gjester feiret Norsk Bilsport.

Da Petter Solberg i 2019 tok beslutningen om å gi seg som bilsportutøver på internasjonalt toppnivå, markerte Norges Bilsportforbund sin takknemlighet overfor verdensmesteren ved å opprette Petter Solbergs stipend. NBF har satt av 150.000 kroner årlig til stipendet.

– Rekruttering er viktig i all idrett, og jeg er glad for å kunne være med til å bidra til å hjelpe frem norske talenter. At vi i tillegg får frem jenter som Andrine, som viser vei og på den måten kan motivere enda flere jenter til å satse på bilsport, er utrolig viktig, sier Petter Solberg.

Selv var han opptatt med å feire sin mors 70-årsdag lørdag, men han deltok under overrekkelsen via video.

Andrine Rafoss fra NMK Konsmo har allerede oppnådd imponerende resultater, både i bilcross, rallycross og racing.

I årets sesong nærmest sjokk-åpnet hun ved først å vinne første NM-runde i Rallycross og deretter første NM-runde i Racing. Det endte med NM-sølv i Racing GT4, og bronse i Rallycross inntil 1600 ccm. I tillegg kjørte Andrine inn til andreplass i NMKs landsfinale i bilcross i konkurranse med over 30 andre kvinnelige førere.

– Andrines allsidighet er imponerende, og jeg mener det er viktig å forsøke seg i flere grener for på den måten skaffe seg variert kjøretrening, sier Petter Solberg.

Neste år har Andrine planene klare for å delta i EM i rallycross.

– En av intensjonene med stipendet er å hjelpe norske førere som står foran en internasjonal satsing. Slik sett var absolutt Andrines planer vesentlige da vi valgte nettopp henne denne gangen, sier Petter Solberg.

– Jeg er utrolig takknemlig og stolt over å få dette stipendet. Det er en ære i seg selv, og pengene kommer også godt med i forberedelsene til neste års sesong, sier Andrine Rafoss.

Bilsportforbundet opprettet som nevnt stipendet under bilsportgallaen i 2019, der Petter Solberg ble hyllet som historiens beste norske bilsportsutøver. Det er tredje gang stipendet deles ut. Ayla Ågren og Marius Solberg Hansen er de som har fått stipendet tidligere.

– Bakgrunnen for at stipendet ble opprettet er vårt håp om at de kommende generasjoner skal la seg motivere av det pågangsmot og den lidenskap Petter alltid har hatt for bilsporten. Vi ønsker oss flere jenter i sporten vår, så Andrine Rafoss er på alle måter en verdig mottager av stipendet. Det skal bli uhyre interessant å følge henne i årene som kommer, sier Bilsportforbundets president Finn Eirik Eilertsen.

Even Hvaal er kåret til ”Årets Drivaksel”

Even Hvaal fra NMK Grenland er kåret til «Årets Drivaksel» i Norsk Bilsport. Prisen fikk han under Bilsportforbundets Bilsportgalla på lørdag.

Han kunne motta utmerkelsen fra de to bilsportprofilene Andreas Bakkerud og Fredric Aasbø. De og mange, mange andre av Norsk Bilsports utøvere har mye å takke Even Hvaal og NMK Grenland for.

Kåringen av ”Årets Drivaksel” symboliserer viktigheten av den frivillige drivkraften i bilsporten. Den deles hvert år ut til en eller flere personer som i kraft av frivillighet har gjort en ekstraordinær stor innsats for sporten. Bilsportforbundet fikk inn forslag på hele 24 ildsjeler i Frivillighetens År.

– All idrett er totalt avhengig av de mange tusen frivillige som stiller opp ved arrangement og drift av klubber. Noen legger ned en innsats utover det man kan forvente, og Even er en av disse, sa NBFs president Finn Eirik Eilertsen.

– Det har vært en imponerende utvikling i NMK Grenland de siste årene. Baneanlegget, Grenland Motorsenter, blir hele tiden utviklet og forbedret. Samtidig er det et svært godt miljø i klubben som har gjort at de hele tiden rekrutterer unge utøvere i flere av våre grener. Mye av æren skal Even Hvaal ha.

Even Hvaal er styremedlem i NMK Grenland. Klubben er svært aktiv innenfor bilcross, rallycross, crosskart og drifting. De har hatt flere NM-arrangement og bilcrossløp med svært stor deltagelse på sitt motorsenter.

Even Hvaal er alltid en viktig brikke i mange deler av planleggingen og gjennomføringen. Han er også viktig som motivator for de andre frivillige i klubben, ettersom han selv legger ned en enorm dugnadsinnsats.

I tillegg til å gjøre sitt for hele bilsportmiljøet i Grenland følger han også opp utøvere fra sin egen familie, og de har det gjennom årene vært mange av. I år endte sønnen Jens Hvaal på andreplass i norgescupen i rallycross for juniorer, og neste år blir det EM-satsing for Jens og familien.

Det synlige beviset på at man er «Årets Drivaksel» er selvfølgelig en drivaksel!

Kåringen av Årets Drivaksel ble innført i 2005.

Powered by Labrador CMS