Mazda RX-8: Mazda debuterer hydrogenbil i Stavanger - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
Mazda debuterer hydrogenbil i Stavanger
Mazda feirer sine 15 år med hydrogendrevet rotasjonsmotor med å komme med sin siste utgave til Stavanger. Det er første gang den vises i annet enn fabrikk-sammenheng.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2021).

Twitter RSS
bsgif

Den 22. august skal Statoil åpne sin hydrogen-fylle-stasjon i Stavanger. Ikke bare blir dette en del av en stor utstilling og konferanse om energi som arrangeres der. Det markerer også en vesentlig del av den planlagte HyNor, hydrogenveien mellom Stavanger og Oslo.

Zero heter den meget oppegående organisasjonen som er sekretariat for dette prosjektet (du møter dem på www.zero.no). De har for lengst tatt initiativet til at flere biler skal være på plass når HyNor begynner å bli en realitet, slik at man også får noen biler til å benytte det etterhånden tilgjengelige hydrogenet. 

Derfor vil vi nok også få se noen av de første bilene deres, Toyota Prius som er bygget om til hydrogen-drift i California.

At det dukker opp biler til gassen er ikke en selvfølge. Meget av Hydrogen-diskusjonen er en høna-og-egget argumentasjon. ”Hvorfor skal vi bygge infrastrukturen når det ikke er biler som benytter den?” Og: ”Hvorfor skal vi komme med biler når det ikke finnes drivstoff?”.  Her har vi plutselig både biler og drivstoff.

Det er spesielt spennende at Mazda er på banen. De har lang historie i å mate sine rotasjonsmotorer med hydrogen – det første forsøket så vi med deres HR-X i 1991.  Etter det har de hatt en rekke forsøksmodeller, blant annet en MX-5.

Men planene tok for alvor form da de viste sin RX-8 hydrogen på bilutstillingen i Tokyo i 2003.  De første kundebilene (skjønt kunder - vi snakker fabrikkens egne ansatte) ble levert ut i mars i år, og etter det er det en solid liten flåte som triller rundt og samler erfaring.

At Mazda velger Stavanger som første oversjøiske mål når de nå skal demonstrere sin kompetanse globalt, er veldig spennende. Det viser, blant meget annet, klart at HyNor har en solid profil i den delen av bransjen som er seriøst opptatt av alternative drivstoffer, og at Zero har gjort en glimrende jobb med å fortelle om prosjektet.

Einar Håndlykken i Hynor er for øvrig den eneste nordmannen jeg vet om som har kjørt denne modellen over større avstander.

Det skjedde da han besøkte fabrikken for noen måneder siden.  Han har i grunnen ikke noe spesielt å fortelle om det, bortsett fra at det var en fresk bil som kjørte fra det meste.

Men noe spesielt i forbindelse med hydrogen-driften hadde han ikke å fortelle. Hvilket i grunnen er en glimrende attest for noe som er såpass cutting edge.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse


Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: