Hyper på hydrogen - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img img img img
22 bilder i galleri
Hyper på hydrogen
En engelsk startup har bestemt seg for å bli verdens ledende leverandør av løsninger med hydrogen-drivlinjer. Deres første eksempel på egen kompetanse skal bli en 1.100 hesters (gjesp) hyperbil (dobbeltgjesp).
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2021).

Twitter RSS
bsgif

Viritech heter selskapet, befolket av folk som kan grønn teknologi, hydrogen & brenselceller og som også har noen røtter i motorsport.

De har slått seg ned i MIRAs teknologi-park i Warwickshire – sentrum for alt som het utprøving og testing for engelsk bilindustri siden det startet for offentlige penger i 1946.

Det var der Norman Dawies, Jaguars legendariske testfører holdt på å ta livet av seg i 1972 da et dekk på XK 13 prototypen sviktet i godt over 240 km/t.

Med den bilen hadde han satt runderekord på Mira med 275 km/t – en rekord som sto i 30 år.

Det er med andre ord et sted med både legender og spøkelser Viritech har slått seg ned nå.

Det de utvikler er en bil de kaller Apricale – aner ikke hvorfor – som skal være en klar demonstrasjon av Viritechs brenselcelle-kompetanse. Til en pris av 1,5 millioner pund, sier de.

Den skal altså bli verdens første rene hydrogene hyper-hva-nå-det-betyr -bil og den skal demonstrere hvor overlegen denne teknologien er i forhold til batterielektrisk drift.

Til Autocar sier Matt Faulks, en av selskapets grunnleggere, at med batterielektrisk møter man på to blindveier.

– Jo mer energi du ønsker å lagre, jo tyngre blir bilen. Og:

– Det andre er bruken av ‘problematiske’ materialer i batterier. Og ikke minst gjenbruk. Vi har fremdeles problemer med å ta ut litium slik at det kan brukes om igjen.

Som gammel motorsportmann, sier han, vil han ikke bygge en bil på to tonn. Han vil bygge noe som er morsomt å kjøre.

For å presse vekten beskriver han samtidig grafen-forsterkede gasstanker som blir en del av bilens bærende konstruksjon.

Her har Viritech tatt ut patenter som Faulks omtaler som nøkkelelementer både for Apricale og for fremtidige Viritech-produkter.

Men han legger til at Apricale bare blir starten og at de først og fremst ser mot nyttebilmarkedet, spesielt tunge biler der han ser for seg rekkevidder på rundt 800 km.

De har allerede vist en SUV, Tellaro, som de kaller en referanse-konstruksjon, som viser hvordan relativt lettvekts brenselceller kan tilpasses en større personbil.

– Det er front-motoren i Apricale vi har brukt i hekken til Tellaro, forklarer han.

Og de har allerede vist antydninger av hva de vil gjøre på den tunge siden.

De lover å vise flere referanse-konstruksjoner i år og sier at de skal i gang med dynamisk testing av Apricale neste år.

Det han kaller serieproduksjon skal starte i 2023.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse

Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: