Matador MH2
Matador MH2
Matador MH2
Matador MH2
Matador MH2
Matador MH2
Matador MH2

Matador fra Slovakia

Ikke ante vi at Slovakia drev med tyrefekting. Ikke med elektriske superbiler heller. Her er et eksempel på hvor lite vi egentlig visste.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke mye vi vet om denne, bortsett fra at vi vet at den eksisterer.

Den heter MH2 og kommer fra et tradisjonsrikt firma som ble stiftet i 1905 og heter Matador.

Det ble mer og mer gummi og dekk og såpass bra ble det at Continental overtok det hele for et par decennier siden.

Da måtte de omskolere seg som underleverandør til bilprodusentene – og de har overlevd som det.

Dessuten har de ambisjoner om å delta i racet om alternative drivlinjer. I den anledning har de huket opp med det tekniske universitetet i Košice for å bygge prototypen på en nullutslipps superbil.

MH2 Matador heter den, og det vi vet er at det finnes fotos og video av den og ikke bare renderinger.

600 hestekrefter legger de ikke skjul på, men om de kommer fra elmotorer som får strøm fra brenselceller eller fra en forbrenningsmotor som drikker hydrogen direkte, aner jeg ikke.

Ikke om det er for- eller bak- eller allehjulsdrift heller, men det ser ut på det ganske kule karosseriet som at alt det viktige ligger bak den ekstremt forward person-beholderen med en enorm glassflate. Den måtte de til en helikopterfabrikk i Tyskland for å få produsert.

Derimot vet vi litt om lagringen av hydrogen som skjer i et antall lav-trykks metall-hydride tanker. Det sier imidlertid ikke så mye, for slike kan godt ta seg av gass under et 700 bar trykk.

At de også har et smart temperatur-regulerings-program, får vi da virkelig også håpe er sant.

Om en luftmotstandskoeffisient på under 0,2 også er sant, tror jeg vel derimot ikke helt på.

Karosseriet er ganske kult, med nesten separate seksjoner for de to forhjulene, og selve tuben som stikker ut helt frem, akkurat som på en Aston Martin Valkyrie.

Samtidig ser vi tendenser til en slags lagkake-tankegang i hekken – ikke så langt unna BMWs i8.

Elegant, og sikkert effektiv i forhold til mange behov, for eksempel stabilitet og kjøleluft, men ikke akkurat for luftmotstand.

Men de legger selvfølgelig til nulltilhundre på fire og 250 km/t som toppfart. Og ikke noe rekkeviddeangst (under forutsetning av at du finner hydrogen på hver tankstasjon).

Hvorfor de har kastet seg ut i dette aner jeg ikke.

Sjefen for Matador-gruppen, Štefan Rosina, har åpenbart sine egne interesser når han sier at han personlig er en stor fan av hydrogen som han ser på som det mest attraktive for drivsystemer i transport.

TUKE, det tekniske universitetet i Košice, har derimot med seg noe om at dette er et eksempel på hvor langt teknologien har kommet i Slovakia og på hva de kan bidra med til verdens bilindustri.

For å si det på en annen måte – blant alle drømme-fremtids-superbiler er ikke dette den mest tvilsomme presentasjonen jeg har sett.

Powered by Labrador CMS