William Li presenterer ET9 på NIO day 2023

NIO Day 2023:

Stor nyhet fra NIO – i dobbelt forstand

Det var deres nye billigmerke Alps jeg satt og ventet på den siste NIO-dagen, lille julaften for dere andre. I stedet fikk jeg en bil som skal ete Maybacher og som får verdens mest avanserte elektronikk til å sikre fordøyelsen.

Publisert Sist oppdatert

ET 9 heter bilen foreløpig. Men dette blir et virkelig flaggskip, derfor går det vel an å håpe på et litt mer spennende navn.

Det er to år siden Li Bin – eller William Li som det er i dag – fortalte om det drømmeprosjektet han sparket i gang.

Han hadde tre mål for prosjektet sa han da: den skulle bli den virkelige manifestasjonen av selskapets innovasjonsledelse; den skulle på alle områder utnytte mulighetene som følger med teknologiske gjennombrudd og den skulle kontinuerlig gjenta og utvikle design-genet. Og da snakker han design i bred forstand – ikke bare estetisk.

Mer enn 20 milliarder yuan – penger han egentlig ikke har – har gått fra egne forskningsprosjekt og rett inn i denne bilen.

Nyhetsstorm

Det ble presentert fire hovedlinjer som ligger under denne nye modellen. Et chassis fullstendig «by-wire». En 900 V høyspent-arkitektur. En smart chip og et helt nytt, stort batteri.

17 «teknologier» er verdens første, 52 er klasse-ledende teknologi og det er tatt ut 525 patenter i forbindelse med denne bilen.

William Li ville selvfølgelig svært gjerne presentere hver lille detalj selv. Det var jo tross alt hans show, og mannen som ikke gjerne snakker sakte brukte halvannen time på den gjennomgangen. I tillegg hadde han jo noen andre julebudskap også.

For eksempel åpnet han 71 nye Power Journey Routes – 56.000 km – klokken 19.29. Klokken 19.32 presenterte han Power Charger 4.0 – max: 640 kW. 19.33: han fortalte at målet om 1000 nye byttestasjoner i år ble oppfylt i går, og – klokka var 19.36 da han fortalte om 160.000 batteri oppgraderinger der for eksempel et 75 kWth batteri kan oppgraderes til 100 kWt for en weekend.

Klokken 19.42 fikk han ET9 på scenen.

Luksusklasse

En stor bil – akselavstand på 3250 mm, og eksterne mål på 5324 x 2016 x 1620 mm. Hjulene understreker dimensjonene – de er på 23 tommer.

Så har den hjul-sentra som på en Rolls-Royce – de er ikke festet så de viser alltid NIO-logoen riktig vei. Og så har den en «jet-inspirert» aktiv hekk-spoiler.

Siden jeg bare har sett den på bilder, klarer jeg ikke å bli mer begeistret enn det jeg egentlig ikke er. Selv en el-bil burde greie å bygge en identitet i fronten.

I München har designavdelingen nettopp flyttet inn i et nytt studio. Kanskje er plassen så mye større nå, slik at de bør forsøke seg en gang til?

Sjåfør på kjøpet

Bilen har nemlig enda halvannet år på seg. Den ble presentert til 800.000 yuan med åpne ordrebøker på NIO-dagen, men de første skal ikke til kunder før Q1 2025. Den første skal forresten bli levert med 100 timers gratis sjåfør-tjeneste.

Hvis ikke prisen gjorde det, sier denne lille finten litt om hvor vi finner målgruppen.

Men det var ikke noe av dette William Li brukte tid på.

Klokken 19.50 var han i gang med NIOs egen Shenji NX9031 chip – deres første 5 nm AD konstruksjon og dere første automotive big LITTLE 32-core CPU, dedicated AD. (Beklager – i akkurat den timen sov jeg.)

20.02: «NX9031 vil øke vår konkurransekraft innen ADAS og autonom kjøring».

20.05: NIOs SkyOS og NX9031 vil bli realiteter på ET9. NX9031 skal jobbe sammen med Qualcomms 8295 som en slags supercomputer som NIO kaller ADAM 2.0.

(saken fortsetter etter video)

Super-sensing

Tre lidarer, en som vanlig over frontruta, og et super-sensing system som de kaller Aquila 2.0.

Digitale bakspeil – og en mengde skjermer på innsiden. Mini-kjøleskap og skrivebord for baksetepassasjerer hører med, sammen med inntil 45 graders ryggstø-justering.

Og slik fortsatte det, men kanskje litt mer spesialisert.

Første i verden med 925 HV arkitektur som tar 600 kW lading på 765 peak.

Første med NIOs eget 120 kWt batteri med ekstremt lav intern motstand, bygget opp av 46.105 sylinder-celler med 292 Wt/kg energitetthet og 5C lading. Man kan få inn 255 km rekkevidde på fem minutter.

Foran er det en asynkron motor på 180 kW (2,6 kW/kg – best i verden!), den bak er synkron med 340 kW. Til sammen nesten 700 hk.

Sky Ride

Men så var det dette med Sky Ride da som William Li begynte å beskrive kl. 20.15. Nios egne intelligente chassis-system uten en eneste fast forbindelse med resten av verden.

8,3 graders bakhjulsstyring og steer-by wire og hele Airbus-oppskriften, sammen med veldig aktivt integrert hydraulisk opphengning.

Men samtidig kjørte Reuters en historie som forteller at en amerikansk start-up, Clear Motion, skal levere teknologien for den aktive opphengningen til NIOs kommende ET9. Og at det er tegnet kontrakt for 750.000 biler som skal dekke modellens samlede livsløp.

Systemet består av en hardware-del – en motor og power elektronikk som monteres i hvert hjul på en bil – og en software-enhet, som sjekker veien fremover og bestemmer seg for hvilke bevegelser hjulene må gjøre for å by på klasseledende avfjæring.

– Vi kutter bevegelsene i bilen med inntil 75 prosent sammenliknet med dagens beste systemer, sier Clear Motions sjef for teknisk utvikling, Zack Anderson.

Champagnetårn

Hvis det var hans system som ble vist, virker det: En ET9 med et fire etasjers champagnetårn ble kjørt over en fartsdump. Ikke en dråpe ble sølt.

Da William Li begynte å jobbe på dette prosjektet i 2021, kunne han se tilbake på et 2019 der han tapte 10 milliarder Yuan og det hele var forholdsvis krisepreget. Men i et intervju med Bi Lu, leder utvikling av elektriske drivsystemer, fortalte han om selskapets prinsipp: «Uansett hvor vanskelig det er, kan det ikke gå ut over forskning og utvikling».

Det var det året han kom opp med 180 kW asynkron-motoren og dro i gang et delvis statsstøttet silisiumkarbid-prosjekt. ET7 ble lansert to år etter. Den første i Kina med SiC-komponenter, men også en bil som egentlig har solgt altfor lite til å betale tilbake noe av den investeringen.

Men F&U er heldigvis fortsatt prioritert. I fjor brukte NIO 10,84 milliarder yuan på denne posten, Xpeng og Li til sammen 12 mrd. I årets første tre kvartaler: NIO: 9,5 milliarder, Xpeng og Li til sammen 11.

Sikter høyt

Så er spørsmålet om William Li klarer å treffe markedet denne gangen.

Han har tidligere utfordret BBA-gruppen (Benz-BMW-Audi). ET7 skulle gå løs på BMW 5-serien og det segmentet. Salget var skuffende, og er enda mer skuffende nå.

ET5 skulle ta seg av de mindre. BMW 3-serie og tilsvarende. Stor begeistring ved lansering, akkurat som ET7. Lang tid før den kom på markedet – akkurat som ET7. Og så fulgte den samme bane som storebror: lunkent, og så synkende salg (men styrket av ET5T).

Det er mange som frykter at det skal mer til enn bare et suverent produkt for å knekke BBA-koden i forhold til det eksklusive firma-markedet.

NIOs mest presserende oppgave nå er å selge biler. Riktignok sikret de nylig en ny investering fra Abu Dhabi på 2,2 milliarder dollar. Men i årets tre første kvartaler, tapte de 15,3 milliarder yuan. Og i begynnelsen av desember brukte de nesten en halv milliard dollar på å kjøpe fabrikker fra JAC slik at de nå kan fremstå som egen produsent.

– To-års planene er nylig nøye gjennomgått, skriver William Li i den siste kvartalsrapporten, og forteller om optimalisering av organisasjonen, reduserte kostnader og økt effektivitet. Fokus er fremdeles nøkkel-teknologi og -produkter, men sterkere enn før: «styrke salg og service-ytelse».

Nettopp derfor hadde kanskje neste års rimelige Alps vært mer sentral akkurat nå, enn en fremtids ultra-luxg ET9?

Powered by Labrador CMS