Subaru-stunt på MC-løp

Fra årets TT løp på Isle of Man, burde vi vel gratulert med 100-årsjubileet eller fortalt om null-utslipps-racerne. I stedet lar vi Subaru slippe til, med en fantastisk runderekord.

Publisert Sist oppdatert

Denne helgen er det nøyaktig 100 år siden det første løpet fant sted på det som senere er blitt hetende TT-løypa (Tourist Trophy) på Isle of Man.

Hvor mange som etterpå er omkommet i dette utrolige motorsykkelsirkuset er det sikkert noen som vet, men det er ikke noe man snakker om.

Det var forresten to i år også – i begynnelsen av juni gikk sidevogns-ekvipasjen til Bill Currie og Kevin James Morgan skikkelig av ved Ballacrye.

Bill var 68 år gammel og hadde deltatt siden 1969, mens Kevin var 59 og debuterte som sidevognspassasjer i 1984 – vi kan være sikre på at begge visste hva de gjorde, og hvilken krevende øvelse dette er.

Nullutslipp
Noe man heller snakker om er de elektriske syklene som begynner å vise tenner. Årets null-utslipps klasse ble vunnet av en E1PC fra MotoCzysz med Michael Rutter som strømfører.

Han er sønn av legendariske Tony Rutter, som endte med til sammen syv TT-mesterskap da han trakk seg.

Michael har 27 engelske Superbike-mesterskap bak seg, har kjørt for de fleste store fabrikkene, men på Isle of Man har han bare én seier i tillegg til syv pallplasser. Pluss en seier i år, altså – med imponerende 99,604 miles per hour (160 km/t) i snitt over fem lange runder.

Husk at her snakker vi ikke en pinglete Nürburgring-runde, her snakker vi mer enn 60 kilometer per runde. Rutter fortalte at han hadde sett nesten 150 mph (241 km/t) gjennom Sulby, og han mente han kunne gjort det enda litt kjappere.

Det burde han ha gjort, for det ligger en premie på 10.000 pund i potten til den første som knekker 100 mph på en null-utslipp-sykkel.

Fire hjul
Men alt dette er det jeg ikke hadde tenkt å snakke om. Derimot hadde jeg tenkt å nevne at Mark Higgins, tidligere britisk rallymester, tok sin Subaru WRX STI ut på banen i løpsuken og satte ny rekord.

Ikke helt ulogisk, det eksisterer nemlig en rekordbok for firehjulinger også – de siste 21 årene har den tilhørt legendariske Tony Pond som brukte en ganske hårete Rover 827 for å sette sin rekord, og da var han den første i bil som hadde krysset 100 mph-grensen.

Og siden Subaru er en av TT-ukens offisielle sponsorer, var det på høy tid at deres navn også kom i rekordboken.

Han fikk imidlertid ikke anledning til å gjøre en treningsøkt eller to, og arrangørene ga ham bare en rundes muligheter til å gjøre jobben på, ellers var veiene forbeholdt motorsyklene.

Det sier litt om tempoet (du ser det forresten på videoen) når han forteller at siden det var lov med flyvende start, så kunne han passere start/mållinjen med mer enn 200 km/t og dundre ned til Bray Hill-krysset med rundt 250 på klokka.

Har du kjørt der som turist er det tvilsomt om du har ligget i mer enn 40-50, akkurat der!

Fant flyten
- Deretter fikk jeg flyten, forteller Higgins, og skryter fælt av både kreftene langt nede og bilens evne til å dra ham ut av svingene. Og dem er det mange av.

Han endte i hvert fall med en tid på litt under 20 minutter, og et snitt på 113 miles per hour (182 km/t).

Fremdeles er det vel ingen, uansett hvor racing motorsykkelen deres har vært, som har kommet under 17 minutter på denne turen. Higgins prestasjon er med andre ord meget respektabel.

Siden denne helgens jubileum skal feires med en rekke gammel-sykkel-arrangementer, bør jeg vel ta med noe av det stiligste jeg har vært med på noen gang: Å lande i Douglas med en Douglas og ha med en skikkelig 2-sylindret 1923 Douglas som bagasje.

Jeg behøver kanskje ikke si at TT anbefales. Neste års starter den 28. mai og holder på, vilt og gæernt, til den 8. juni.

Bli fristet på www.iomtt.com.

SE SUBARUS VIDEO FRA STUNTET:

Powered by Labrador CMS