Tokyo Gold Kimono

Tokyo e-prix

Myke verdier i Formula-e

Nissan ser på seg selv som vertskap foran helgens Formula-e runde i Tokyo og hilser alle konkurrentene med myke gaver.

Det er ikke alltid mykt og snilt det som skjer i Formula-e. Konkurransen er beintøff, og når du ser på, sitter du ikke og kjeder deg fordi du vet hvordan det skal gå.

På denne sesongens fire første løp har det vært fire forskjellige merker og fire forskjellige førere som har vunnet.

Det siste løpet, i Sao Paulo, er det syvende i seriens korte historie der seierherren erobret førsteplassen i siste runde – en liten smak av MotoGP dette – og hvis du så hvordan Sam Bird i sin McLaren tok utsiden av Jaguaren til Mitch Evans i aller siste sving, må du være enig i at dette er ganske hårete saker.

Hvis du ikke så den kan du se den praktfulle finten hans her:

(saken fortsetter etter videoen)

Første seier

Dette var forresten første gang McLaren vant, og skal man leke med tall ble det slått fast at Sam Bird ledet 19 runder i dette løpet – det er mer enn McLaren har ledet i alle de 19 løpene de har deltatt i siden de ble med i serien.

Bird er derimot litt mer vant til å lede. Etter Sao Paulo har han hatt 319 runder i ledelsen. Til sammen har han vunnet 12 løp i sin Formula-e karriere.

Og da er det klart for Tokyo. Selv om de foreløpig er i midten av feltet resultatmessig, kommer Nissan til å være i sentrum nå hvor de virkelig er på hjemmebane. Gatebanen går bare noen hundre meter unna et av deres hovedkontorer i hovedstaden.

For virkelig å vise japansk gjestfrihet har Nissan samarbeidet med moteskaperen Jun Nakamura – stor suksess under moteuken i London også i år, og kjent blant annet for bruk av shibori, en egen japansk batikk-teknikk.

Fargespill

Resultatet er spesialdesignede kimonoer for hvert eneste av de 11 lagene som konkurrerer i serien. Og hver kimono er inspirert av uttrykket og fargene til hvert av lagene.

– Ha det behagelig, men ikke for behagelig, vil bli Tomasso Volpes hilsen til alle kollegene når han overleverer gaven. Han er lederen for Nissans Formula-e team.

Det ligger en viss symbolikk i å bruke kimono i forbindelse med Formula-e. Bærekraft og lavt CO2-avtrykk var jo blant begrunnelsene da serien startet med et løp i Beijing i 2014. I 2020 fikk serien sertifikat som verdens første sportsgren med netto-null karbon avtrykk.

Kimono kan presentere seg med de samme egenskapene. Det er egentlig et «zero-Waste» produkt. Det skjæres nesten ikke rester når man lager en kimono. Hver eneste lille stoffbit brukes til det ferdige plagget.

For å få sammen disse har Jun Nakamura også jobbet med tradisjonelle, japanske håndverkere.

Han var ikke helt ukjent med oppgaven. Familien hans drev en kimono-bedrift, og hans far brukte alltid kimono på jobben, forteller han.

Det er nesten sånn at jeg ønsker Nissan en enda bedre plassering enn de to tredjeplassene de har hatt i de to siste løpene når de dukker opp med denne erkejapanske gesten.

Men samtidig ønsker jeg en minst like tett konkurranse som den vi opplevde i Sao Paulo.

Tokyo Gold Kimono
Tokyo Gold Kimono
Tokyo Gold Kimono
Tokyo Gold Kimono
Powered by Labrador CMS