El-fremtid hos PSA

Nå har også PSA Peugeot-Citroen avholdt en "teknologi-dag". De bekrefter også – akkurat som om noen tvilte – at fremtiden er elektrisk.

Publisert

Det var faktisk ganske konkrete beskjeder man fikk med seg fra de franske teknikernes orientering: PSA-gruppen baserer seg på to modul-plattformer for de fremtidige modellene.

På dem skal det komme en rekke hybrider med to- eller firehjulsdrift. Og man jobber også med en ren elbil som skal ha en virkelig-liv rekkevidde på 450 km med 50 kWh batterier.

På plattformsiden snakker vi om EMP2-konstruksjonen. Den debuterte i 2013 og brukes for mellomklassebilene – blant annet den nye 3008 som vi nettopp har vært gjennom.

Så har vi den nye plattformen, CMP er det greie navnet på den – Common Modular Platform – som utvikles i samarbeid med deres kinesiske 14 % eier Dongfeng – og som skal brukes på kompaktmodellene og SUV’ene.

Fleksibilitet
Begge plattformene er utviklet med det for øyet at de skal kunne bruke en lang rekke drivverk uten at det skal ta plass fra folk eller gods og uten at det skal gå ut over kjøre-kvaliteten.

Med andre ord: Peugeot skal kunne bruke disse til en sterk grad av elektrifisering uten altfor mange kompromisser.

Så kommer detaljene: en av disse plug-in versjonene vil kunne brukes på begge plattformene: enten bruker man en 110 kg pakke på 12 kWh med en 107-hesters elmotor, eller – spesielt for SUV-ene – en 120 kg enhet med 13 kWh batteri og 121-hesters motor.

Elmotorene kan hukes opp enten på forhjulene eller bak, og hovedmotoren vil bli fyrt av bensin og gi enten 150 eller 200 hk. Mellom motor og drivhjul vil vi finne en sideveis-montert 8-trinns elektronisk styrt automatkasse.

Nå er jeg dårlig på verdier, hvis jeg ikke slår opp i kataloger, men jeg mener at Audi Q7 e-tron leder denne gruppen hva angår elektrisk rekkevidde. Og jeg har en følelse av at PSAs mål om 60 km er enda bedre enn Audis nåværende verdi.

Men i PSA-sammenhengen snakker vi ikke akkurat nåtid, men noen lange år fremover, og da har nok andre også kommet etter.

Lang rekkevidde
Men Peugeot og Citroën jobber også med en ren elektrisk bil. De hevder altså at de skal kunne utvikle en bil som klarer 450 km på et 50 kWh Li-ion batteri.

Akkurat der har de funnet noe som ingen andre ennå har oppdaget. Tesla trenger for eksempel 70 kWh for å klare et par kilometer mer enn dette.

PSA hevde at det blant annet er en ny varmepumpe som gjør forskjellen. Ved å kombinere luftstrømmen langs karosseriet med en komprimert væske av den typen man har i AC-systemer, skal man visstnok effektivisere oppvarming eller kjøling eller noe, slik at man får 50 km ekstra rekkevidde.

Jeg gleder meg til jeg skjønner noe mer av akkurat det.

Nettverk
Det fortelles også om et nytt nettverk hurtigladere der disse bilene skal kunne lades 80 % i løpet av 30 minutter.

Det er heldigvis kretser som jobber for felles ladestandarder – ellers kan vi se frem mot en ikke-veldig-miljøvennlig skog av hurtigladere over hele kontinentet med et system for hver bilprodusent.

«I praksis vil vi utvikle Plug-in hybridene på EMP2-plattformen og bruke dem på mellomklasse- og store modeller», sa Gilles Le Borgen på denne teknologi-samlingen. Han er visepresident i gruppen, med ansvar for forskning og utvikling.

Mer plug-in
Og han fortsatte med å slippe enda flere katter ut av sekken: «I 2021 vil vi ha syv forskjellige Plug-in hybrider – den første blir lansert i 2019».

Ingen sterke protester da vi foreslo at det skulle bli den nye 3008.

Men han la også til at «den nye generasjonen helektriske biler vil bli bygget på den nye plattformen vi utvikler med Dongfeng. Her snakker vi om alt fra små bybiler til kompakte SUV’er og C-segment sedaner. Fire biler i denne gruppen vil være på plass innen 2021. Den første vil vi se allerede i 2019».

Det som også er litt interessant er at det ble ikke sagt et ord om fordelingen på de forskjellige merkene. Det ligger med andre ord under at det kan bli en ganske parallell modellpolitikk for, i hvert fall, Peugeot og Citroën – og at DS sikkert også vil få ta del i mye av dette.

Powered by Labrador CMS