Vaylon Pegasus
Foto: Jon Winding-Sørensen
Vaylon Pegasus
Foto: Jon Winding-Sørensen
Vaylon Pegasus
Foto: Jon Winding-Sørensen
Vaylon Pegasus
Foto: Jon Winding-Sørensen
Vaylon Pegasus
Foto: Jon Winding-Sørensen

Bilen som fløy over Kanalen

Stol på bilutstillingen i Paris når det gjelder å komme opp med merkverdigheter. Den første bilen som fløy over den Engelske Kanal, for eksempel.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært forbausende mange flygende maskiner på bilutstillinger de siste årene. De har vært kalt flygende biler – en oppskrift folk åpenbart har drømt om i alle år.

Jeg har alltid syntes at Marcel Leyat hadde en mye ryddigere oppskrift. På 1920-tallet bygde han noe som så ut som et fly, men uten vinger og med noen ekstra hjul – og kalte det en bil.

Med propellen høflig innkapslet bak noe hønsenetting – ellers tror jeg begrepet hakkemat hadde fått en helt annen betydning. Han kjørte nemlig med dem på landeveien.

Den vi så i Paris hadde faktisk en lignende oppskrift – bortsett fra at propellen satt i hekken så føreren slipper å se hvem han eventuelt hakker opp.

Men siden formålet hans var å dra til himmels, var kanskje ikke faren for å skade fotgjengere så veldig stor selv om denne ikke hadde beskyttet folk mot propellen på noen måte – du kunne gå rett inn. Og allikevel hadde den fått skilter, så den var visstnok lovlig.

Grunnen var selvfølgelig at egentlig skulle ikke motoren drive propellen på land, da var det bakhjulene som fikk kraften. Men man kunne slå den over i propelldrift hvis man virkelig prøvde.

Vaylon Pegasus heter skapningen som under hele utviklingstiden har vært omtalt som en flygende bil for folk flest. Den ser ut som en Beach-buggy, på smale eikehjul og med en 100-hesters bensinmotor i hekken.

Som altså driver en flypropell, så hvis du spør om antall gir har du ikke skjønt noe som helst av trinnløs transmisjon.

Etter at den ble testet på vei og fikk skilter, dro den til værs, uten en eneste prøvetur.

Bruno Vezzoli het piloten, han startet like ved Calais og demonstrerte maskinens STOL-egenskaper ved å utløse paraglideren ved omtrent 60 km/t. Der hang han plutselig da, et sted mellom himmel og jord.

Hvordan han styrte aner jeg ikke, men han satt og dro i noe, så det var vel som med en vanlig paraglider – han fikk i hvert fall satt riktig kurs og landet i Dover 50 minutter (og 50 kilometer) senere. Hele veien tett fulgt av mange andre paramotors som filmet hele stuntet.

Og nå var den på plass på bilutstillingen, og folk som spurte hva denne «for folk flest»-prisen egentlig var fikk beskjed om at under € 100.000 får du den nok ikke.

Jeg tror jeg hadde følt meg tryggere i en Cessna til samme prisen, selv om jeg ikke hadde kunnet utfordre fotgjengerne med den.

Powered by Labrador CMS