-
Møller Bil Trondheim:
Salgskonsulent nybil Audi
-
RøhneSelmer AS:
Operativ Salgsleder
-
Bilia Norge AS:
Konserncontroller
-
byMEDHUS AS:
Detailer / bilklargjører
-
Car-O-liner Norge AS:
Operational Manager
-
Axess Logistics AS:
Key Account Manager - Transport og Logistikk
-
Møller Bil Kokstad:
Produksjonsleder
-
Møller Bil Bryn:
Kundefrontmedarbeider
-
Møller Bil Kalbakken:
Nyttekjøretøyselger
-
Herøy Bil & Maskin AS:
Bilmekaniker
-
Møller Bil Stjørdal:
Servicemarkedssjef
-
Bertel O. Steen Tønsberg:
Kundeansvarlig
-
DRIVE Mobility AS:
Leder salg og support
-
Werksta Bergen Fana:
Bilmekaniker
-
Porsche Center Asker & Bærum:
Servicerådgiver
-
Bilia Norge AS:
Takstmann, BMW Skøyen
-
Møller Bil Skadesenter Alnabru:
Bilmekaniker og PKK kontrollør
-
Werksta Bergen Fana:
Bilskadereparatør
-
Werksta Bergen Fana:
Billakkerer
-
Bærum Bilverksted AS:
Bilmekaniker/Teknisk leder/Kundemottaker
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Werksta Kristiansand:
Bilskadereparatør
-
Toyota Sarpsborg og Halden:
Salgskonsulent
-
Bertel O. Steen Tønsberg:
Hjulutrustningsarbeider/ mekaniker
-
Namdal Bilskade AS:
Bilskadereparatør
-
Toyota Østfold AS:
Salgskonsulent
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
Ny Rolls-Royce feires med klassikere
Rolls-Royce skal lansere sin åttende Phantom senere i år. Det skjer ikke uten litt tilbakeblikk og feiring.
Det var da de lanserte Phantom i 1925 at Rolls-Royce likegodt begynte å avertere med «Best Car in the World».
Utrolig frekt for et tilbaketrukket, diskret firma – men det er selvfølgelig vanskelig å protestere på et slikt utsagn. Hvem skal utfordre, og på hvilke premisser liksom?
Betegnelsen ble imidlertid hengende, selv om jeg aldri kan huske en eneste Rolls jeg virkelig har falt i staver over.
Men det skal de ha, mange av bilene deres var stilige. Bilen til Fred Astaire for eksempel. Men hva annet kunne man vente – han var vel verdens stiligste mann.
Karosseri fra Hooper, Brewster-grønn med svarte innslag. Og som det var vanlig den gangen: arbeiderstrøket, der sjåføren jobbet, var kledd med skinn mens «upstairs» hadde noble stoffer.
Individualisering
Det holdt heller ikke med det som var bestilt. Etter at bilen ble bygget i 1928, og sendt til hr. Astair, ekspederte han bilen videre til Inskip – en ikke helt ukjent karosseriskredder i New York (sjekk Coachbuilt.com) for å få den utstyrt med et par elegante Art Deco-innslag.
Selvfølgelig fulgte det også med et Louis Vuitton-koffert-sett, spesialmekket for å huse hans flosshatt, mansjetter og tversover. Dessuten var den godt skjulte bagasjeavdelingen innredet slik at det var beholdere for tennisrackerten hans, balltreet og et komplett sett golfklubber.
Denne bilen er hentet fra Petersen-museet i LA, og er en av de sju fantomene som skal stilles ut i Mayfair – for å gjøre alt klart til den nyeste generasjonen.
Oktett
Men siden utstillingen skal hete «The Great Eight Phantoms» kan vi jo gå ut fra at den åttende vil bli den nye – og at de andre vil bli supereksempler på hva som har vært.
Foreløpig har BMW vært ganske kjipe med hensyn til å fortelle oss om hvilke biler som vil komme. Denne Phantom I er den eneste de foreløpig har fortalt om. Men siden utstillingen ikke skal åpne før i slutten av juli, har de jo god tid på å gi oss detaljer for resten.
Men jeg kan i hvert fall garantere at Phantom I, med superhemmelig utviklingshistorie («Eastern Armed Car» var kodenavnet) som var en rekkesekser på nesten 8 liter, vil bli etterfulgt av toeren: En litt bearbeidet motor med et helt nytt chassis.
Siste fra grunnleggeren
Den tredje var derimot litt mer spesiell. Forresten den siste Sir Henry Royce («ta det beste som finnes og gjør det bedre») deltok i utviklingen av. Han døde i 1933, 70 år gammel, men bilen trengte ennå to år på å bli Rolls-type fullkommen. Nå snakker vi alvor: litt mindre kubikk, men dobbelt så mange sylindre – i en V.
Pussig nok: de lydløse hydrauliske ventilløfterne ble byttet ut med klikkende mekaniske, i 1938. Imponerende firehjuls trommelbremser med servo. At de betalte Hispano Suiza lisens for dem, ble det aldri snakket høyt om.
Bilen varte frem til krigen.
Kongelig
Fireren, som ikke het noe så vulgært som 4, men Phantom IV, var egentlig ment som én eneste bil, bryllupspresang til den kommende dronning Elisabeth og hennes greske prins i 1955. Det var imidlertid andre kongelige som syntes den var gjev, så det ble bygget 17 slike til.
Femmeren ble også ganske royal. Den ble bygget fra 1959 til 1968 for den engelske dronningmoren og kong John Lennon – blant andre. BMW påstår også at det ble bygget en bil for Kong Olav av Norge. Nytt for meg, men det er vel fremdeles en og annen detalj vi ikke vet om ham?
Lang fartstid
Phantom VI varte lenge – fra 1968 til 1990, og var definitivt ganske lang i tanna (som de sier på engelsk) da den endelig ble tatt livet av.
En typisk britisk anakronisme. At den ble grunnlaget for dronning Elizabeth’s paradebil med høyt tak, sier vel egentlig sitt. Det var vel forresten den Diana og hva-var-det-han-het? brukte i sitt bryllup.
Tredje millennium
Og så var det den foreløpig siste da, VII, som kom i 2003. Et par år etter at en forbauset Ferdinand Piëch oppdaget at han hadde jo egentlig ikke kjøpt opp alle kronjuvelene.
Noen hadde finta litt, slik at han ble sittende med «bare» Bentley, mens Rolls-Royce på en eller annen måte hadde fulgt med Rover&Mini-boet.
Masse komfort, teflon-innsatte paraplyer i skjulte avdelinger, og masse BMW-ingeniørkunst om bord. Det finnes et par av dem i Norge også, og det er et uttalt ønske om at etterfølgeren skal få litt oppmerksomhet i Norge.
Så bare pøs på dere, med etterfølgerne til Fred Astaire-bilene. Det kan godt være jeg finner dem morsomme nok til å bringe dem videre.
Se spionbilder av Phantom generasjon VIII